Tu ce stii despre osteoporoza

SanatateLeave a Comment on Tu ce stii despre osteoporoza

Tu ce stii despre osteoporoza

Ia în considerare factorii de risc si nu ezita sa mergi la un control medical! Este esential sa descoperi la timp osteoporoza.

Osteoporoza îti face oasele mai fragile, în consecinta mai expuse fracturilor. Oasele devin atat de sensibile, încat cel mai mic efort poate cauza o fractura– o rasucire brusca, un acces de tuse sau ridicarea unui aspirator… Cele mai frecvente fracturi sunt cele de coloana, sold sau coaste. În majoritatea cazurilor, oasele devin fragile atunci cand organismul nu are suficient calciu, fosfor sau alte minerale. Statisticile arata ca 50% dintre femeile de peste 50 de ani si un sfert dintre barbati dezvolta osteoporoza.

Factorii de risc?

Înaintarea în varsta, o constitutie fragila (masa oaselor redusa), un istoric al osteoporozei în familie, consumul unor medicamente, hiperactivitatea glandei tiroide, depresia. Odata cu instalarea
osteoporozei, masa osoasa a corpului scade cu o rata mai mare decat cea normala, cauzata de trecerea anilor.

Cum o descoperi?
Osteoporoza este o boala silentioasa. La început nu ai niciun simptom prevestitor. Poti sa nu stii ca o ai pana cand îti fracturezi un os. Atunci cand oasele devin fragile, apar semne precum: dureri de spate – care pot fi severe daca ai o vertebra fracturata sau dislocata, pierderea în greutate de-a lungul timpului – fenomen ce poate fi însotit de o schimbare a posturii drepte a corpului, fracturi ale coastelor, soldului sau ale altor oase.

Un test al densitatii minerale a oaselor este calea cea mai sigura pentru a descoperi osteoporoza. Pentru fe mei, testarea înainte de menopauza este cel mai bun moment. Mai mult, nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu ca sa lupti împotriva osteoporozei pe cont propriu!

Consuma alimente bogate în calciu si vitamina D, practica exercitiile fizice în mod regulat si nu fuma. Daca medicul descopera prezenta bolii, exista si medicamente care ajuta la tratarea osteoporozei. Scaderea in inaltime e un semn ca ai osteoporoza. Se produce din cauza incovoierii spatelui…

„Os poros”
Asta inseamna osteoporoza in latina. odata cu inaintarea in varsta, osul poate capata aspectul unui
burete cu gauri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top