Tipuri de anemie

SanatateLeave a Comment on Tipuri de anemie

Tipuri de anemie

Alimentatia nesanatoasa este principalul vinovat pentru cele mai frecvente forme de anemie. Afla care sunt primele semne si cum poti sa previi problemele!

Anemia apare ca urmare a deteriorarii cantitatii sau calitatii hemoglobinei, molecula care se afla în componenta globulelor rosii. Aceasta transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si, prin urmare, anemia duce la o slaba oxigenare a organelor care determina starea de oboseala permanenta, primul simptom care îti poate da de gandit.

În timp, pe langa oboseala, anemia se manifesta si prin paloarea pielii, senzatie de slabiciune, palpitatii, respiratie dificila, scaderea concentrarii si a memoriei, maini si picioare reci. Anemia are patru cauze majore: hemoragia, distrugerea excesiva a globulelor rosii, productia insuficienta de globule rosii sau un nivel redus de hemoglobina. Exista peste 400 de tipuri de anemie identificate, unele extrem de rare. Cele mai frecvente sunt provocate de o alimentatie deficitara. Anemia se trateaza numai în urma unui diagnostic medical, conform prescriptiei.

Investigatii pentru anemie

Anemia poate fi identificata în urma unor analize ale sangelui, cum ar fi hemoleucograma. Un astfel de test poate oferi detalii despre numarul, marimea, forma si culoarea globulelor rosii. Pentru ca simptomele apar destul de tarziu, de multe ori anemia este reperata în urma unor analize de rutina.

Fiecare tip de anemie are caracteristici definitorii. Daca e vorba despre anemie cauzata de lipsa de fier, eritrocitele sunt mai mici si au culoare mai deschisa decat în mod normal. La anemia prin deficit de vitamine, globulele rosii sunt mai putine si au dimensiuni marite. În unele cazuri este nevoie de prelevarea unei probe de maduva osoasa pentru diagnosticarea anemiei.

Cum, de multe ori, anemia este un semn al unei alte boli, dupa identificarea tipului de anemie, medicul de specialitate urmareste identificarea cauzei prin teste suplimentare. Poate fi vorba despre o hemoragie interna cronica sau despre o disfunctie a procesului de sintetizare a hematiilor din maduva.

Pe de alta parte, pentru a avea numarul de hematii necesar, e nevoie ca rinichii, maduva spinarii si nutrientii organici din corp sa se coordoneze eficient. Pentru ca hematiile traiesc aproximativ 100 de zile, corpul trebuie sa înlocuiasca în permanenta globulele rosii care mor cu altele noi. Hematiile se sintetizeaza la nivelul maduvei spinarii.

Anemia determinata de o deficienta de fier

Organismul are nevoie de fier pentru a putea produce hemoglobina. Fara destul fier, corpul produce mai putine globule rosii, iar dimensiunile lor sunt mai reduse. Este întalnita mai ales la copii mai mici de doi ani, adolescenti si femei care au o menstruatie abundenta. Pierderea unei cantitati importante de sange în timpul menstruatiei, hemoragiile interne sau donarea de sange în exces pot sa duca la acest tip de anemie. Alte cauze pot fi dezechilibrele alimentare sau bolile intestinale cronice. Se manifesta prin paloarea pielii, lipsa rezistentei la efort, slabiciune, dureri de cap, respiratie grea, irascibilitate, tahicardie.

Copiii mici care au anemie din lipsa de fier risca sa nu se dezvolte la fel de bine. Pot avea întarzieri în reactii sau în dezvoltarea de abilitati precum mersul si vorbitul. În general, simptomele dispar odata cu deficienta de fier. Dar, netratate, problemele mentale si de comportament pot fi permanente. De obicei, tratamentul presupune administrarea unor suplimente de fier pe care orala, împreuna cu o dieta bogata în fier.

Te doare capul?

S-ar putea sa nu fie doar o simpla migrena, ci o anemie severa cauzata de lipsa de fier. Fa-ti rapid un set de analize complet!

Tipuri de anemie

Anemia cauzata de lipsa vitaminei B12

Apare de obicei la persoanele în varsta de peste 50 de ani, atunci cand corpul nu poate sa mai absoarba vitamina B12 din alimente. Poate fi ereditara, dar unele forme sunt cauzate de boli autoimune. Se manifesta prin stare generala proasta, oboseala, fotofobie, tahicardie, depresie,
dificultati de concentrare, senzatie de furnicaturi ale extremitatilor. Se trateaza prin administrarea unor doze crescute de vitamina B12. De cele mai multe ori e nevoie de tratament pentru tot restul vietii pentru a preveni recidiva.

Anemia provacata de lipsa acidului folic

Acidul folic, una dintre vitaminele complexului B, este folosit în producerea globulelor rosii. Însa corpul nu poate produce suficient acid folic, prin urmare, e important sa consumi alimente ce-l contin, cum ar fi: citrice, legume verzi, sparanghel, rosii, fasole, ficat de vita si cereale.
Printre cauzele care o provoaca se numara alimentatia saraca în nutrienti, nevoia crescuta de acid folic – ce poate aparea la femeile însarcinate, consumul cronic de alcool sau boli cronice renale

care duc la o slaba absorbtie a acidului folic, unele medicamente pentru tratamentul cancerului sau artritei. La început, poate sa nu aiba niciun simptom, dar pe masura ce avanseaza pot aparea semne precum: oboseala, amnezia, scaderea apetitului alimentar, scaderea în greutate, paloarea, iritabilitatea. Se trateaza prin cresterea cantitatii de acid folic administrat, sub forma de supliment si prin adaptarea dietei.

Portia de sanatate

Cerealele sunt o sursa inestimabila de fier si vitamine. Nu uita sa-ti iei portia in fiecare dimineata pentru a preveni anemiile! Cu lapte, cu iaurt sau simple.

Anemia aplastica

Este o afectiune rara si grava, considerata în trecut a fi fatala. Apare ca urmare a producerii deficitare de celule stem de catre maduva osoasa. La simptomele clasice ale anemiei se adauga vulnerabilitatea în fata infectiilor sau tulburari de coagulare. Anemia aplastica poate fi congenitala sau dobandita. Cauzele nu sunt foarte bine determinate, însa unii experti considera ca expunerea la anumite toxine sau la virusul hepatic pot provoca boala. Se trateaza medicamentos, prin transfuzii de sange sau tran splant de maduva osoasa.

Anemia hemolitica

Se manifesta prin distrugerea globulelor rosii mai repede decat pot fi ele produse de maduva osoasa. Bolile autoimune pot sa duca la formarea de anticorpi care distrug prematur glo bulelerosii. Si unele medicamente, precum antibioticele, pot distruge eritroci tele. Îngalbenirea pielii si cresterea în volum a splinei sunt simptome specifice anemiei hemolitice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top