Tic tac tic tac

SanatateLeave a Comment on Tic tac tic tac

Tic tac tic tac

Cand constientizezi ca bataile inimii sunt neregulate, e normal sa te ingrijorezi. Dar trebuie sa stii ca, în multe cazuri, aritmiile pot fi tinute sub control, si atunci nu sunt periculoase

Dereglarile ritmului cardiac care afecteaza frecventa, regularitatea si intensitatea contractiilor cardiace se numesc aritmii. Inima are, pe de o parte, o activitate mecanica – produce un debit cardiac prin contractia miocardica si, pe de alta parte, o activitate electrica. Aritmiile sunt cauzate de anomalii în producerea si transmiterea stimulului electric.

Apar atunci cand excitatia electrica se declanseaza altfel decat în mod normal – la nivelul nodului sinusal, nodului atrioventricular sau ventricule – sau în momentul în care unda electrica nu mai urmeaza traseul normal de propagare. Contractia musculara rezultata este diferita de ritmul normal. Bataia suplimentara care apare se numeste extrasistola, iar contractia normala, sistola.

O extrasistola întrerupe activitatea normala a muschilor cardiaci. Contractiile pot deveni mai rapide (tahicardie), mai lente (bradicardie) sau neregulate.

Cauza aritmiilor poate fi cardiopatia ischemica, insuficienta respiratorie, hipertensiunea, leziunile valvulare, dezechilibrele hidroelectrolitice, stresul, varsta înaintata, deshidratarea (cauzata de lipsa unui aport normal de apa sau de pierderile excesive de apa prin transpiratii intense), unele medicamente, embolia pulmonara, abuzul de cafea, alcool sau tutun. Un stil de viata sanatos – adica odihna suficienta, reducerea starilor de anxietate si stres, miscarea regulata – ajuta la prevenirea problemelor cardiace.

Bradicardia si tahicardia

În cazul tahicardiei, cand inima bate mai repede decat normal, apar dureri în piept (angina pectorala), palpitatii, dureri de cap, stari de ameteala sau de pierdere a constientei. Bradicardia, care apare atunci cand inima bate prea lent, este adesea însotita de scaderea tensiunii arteriale si duce la oboseala, respiratie dificila, durere de cap, ameteala sau lesin.

Bradicardia apare atunci cand inima se contracta atat de lent, încat nu poate pompa suficient sange catre creier si alte organe. Pentru tratament, medicul recomanda medicamente aritmice sau plasarea unui stimulator electronic – pace-maker – care ajuta inima sa bata normal. Bradicardia poate fi determinata de o afectiune a stimulatorului natural al inimii – nodul sinusal – fapt care duce la contractii prea lente ale inimii.

Unele medicamente pot, de asemenea, provoca sau agrava bradicardia.Tahicardia se produce atunci cand inima bate prea repede. Exista doua tipuri principale de tahicardii: supraventriculare (flutter atrial, fibrilatie atriala, tahicardie paroxistica supraventriculara, sindrom Wolff-Parkinson- White, tahicardie sinusala, extrasistola atriala) si ventriculare (fibrilatie ventriculara si extrasistola ventriculara). În flutterul atrial, bataile inimii au o frecventa mult mai mare decat cea normala.

Cu toate acestea, viata nu este pusa în pericol, dar pot aparea dureri toracice, ameteli si lesin. Fibrilatia atriala apare cand stimulul electric activeaza atriile la întamplare, cu o frecventa foarte mare, si provoaca contractii foarte rapide ale ventriculilor.

Daca problema persista, creste riscul de accidente vasculare cerebrale, pentru ca sangele care stagneaza în atrii duce la formarea de cheaguri ce pot migra de la inima la creier si pot produce un accident vascular cerebral. În caz de tahicardie paroxistica supraventriculara (TPSV), apare un circuit electric suplimentar, care face posibila trecerea impulsului electric de la atrii spre ventriculi.

E intalnita frecvent la persoanele tinere. Sindromul Wolff- Parkinson-White este o malformatie congenitala prezenta la nastere, care de multe ori nu are simptome. Extrasistola atriala reprezinta o bataie în plus, urmata de o pauza. Tahicardiile ventriculare, declansate la nivelul ventriculilor, sunt cele mai periculoase. Daca tahicardia este severa, împiedica pomparea unei cantitati suficiente de sange, iar viata poate fi pusa în pericol.

Tahicardia ventriculara poate fi tratata cu medicamente sau prin implantarea unui defibrilator intern, interventii nonchirurgicale, cu scopul distrugerii celulelor anormale, ori înlaturarea chirurgicala a tesutului cardiac afectat. Fibrilatia ventriculara este o tulburare grava a ritmului cardiac, care se manifesta prin disparitia oricarei contractii regulate a ventriculelor. Tratamentul de urgenta este defibrilarea prin soc electric extern. Extrasistolele ventriculare sunt batai cardiace premature, care întrerup ritmul cardiac normal.

Atentie la ritm

In medie, inima se contracta intre 60 si 100 de ori pe minut, fiecare contractie insemnand o bataie. Cand valorile sunt sub sau peste, vorbim de aritmie.

Stenoza mitrala, o alta cauza a aritmiilor

Este o boala cu o prevalenta deosebit de ridicata in Romania, sapte din zece romani fiind atinsi, intr-o forma sau alta, de aceasta problema cardiaca. Dupa cum este definita de dictionarele medicale, maladia consta in formarea unor inele de calciu in interiorul valvei mitrale. Prin micsorarea calibrului acesteia, se impiedica circulatia normala a sangelui, conditie ce poate pune in pericol serios viata bolnavului.

Cel mai grav este ca cei mai multi dintre ei nici nu banuiesc acest lucru. Cu totul altfel ar sta lucrurile daca am acorda atentia cuvenita unor simptome, banale la prima vedere, precum: slabiciune; oboseala rapida; amenteli; senzatie de cap gol; gafaiala, care la inceput apare doar la efort, iar treptat ajunge sa se manifeste si in stare de repaus; puls mare si, nu in ultimul rand, aritmii.

De asemenea, in cazurile complicate, cresterea presiunii in auricul poate avea rasunet asupra plamanilor, pacientul putand expectora sange. Nu neglija aceste semnale si mergi la doctorul cardiolog pentru un consult de specialitate.

Lesinul, semn de aritmie

Atunci cand pulsul este sub 20 de batai pe minut sau peste 200 de batai pe minut, riscul pierderii cunostintei este iminent.

Metode alternative

Cea mai buna modalitate consta in adoptarea unui stil de viata sanatos pentru inima. Vorbim aici, in primul rand, de mentinerea unei greutati corporale optime, ceea ce implica o alimentatie echilibrata, fara excese, grasimi si alte ele mente nocive pentru organism, dar si multa miscare, practicata in mod regulat. De asemenea, renuntarea la vicii este fundamentala. Asadar, spune NU tutunului si alcoolului. La fel si stimulentelor care contin cafeina. Un alt gest important este controlul medical periodic, mai ales varsta de 40 de ani.

Metode de diagnostic

Istoricul pacientului fiind esential, inainte de efectuarea examenelor specifice, medicul te va supune unui adevarat interogatoriu. Asa ca, incearca sa-i dai cat mai multe detalii in legatura cu existenta altor boli, administrarea de medicamente, consumul de tutun sau alcool, precum si practicarea unui sport.

In cazul femeilor, pentru a intelege ce factori favorizeaza aparitia tulburarilor de ritm cardiac, este important si ciclul menstrual, dar si problemele ce provoaca neliniste. De aceea, nu ezita sa-i vorbesti medicului despre ele. In functie de discutia avuta, medicul iti va recomanda sa efectuezi una sau mai multe din urmatoarele investigatii menite sa depisteze bolile cardiovasculare cauzatoare de aritmii:

– electrocardiograma de repaus
– electrocardiograma ambulatorie (monitorizarea Holter EKG 24-48 de ore)
– electrocardiograma de efort
– radiografie, ecocardiografie, rezonanta magnetica – permit cunoasterea marimii inimii si miscarile sale, precum si observarea functionarii valvelor si rapiditatea debitului sanguin
– explorarea electrofiziologica – este utilizata pentru clarificarea situatiilor mai complexe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top