Spasmul digestiv

SanatateLeave a Comment on Spasmul digestiv

Spasmul digestiv

Creeaza indispozitie si disconfort, iar uneori te poate baga rau in sperieti, deoarece se poate manifesta exact ca un infarct miocardic

Contractii involuntare, lipsite de ritm, ale unui muschi sau ale unui grup de muschi, spasmele digestive se observa, in principal, la nivelul esofagului si al intestinelor. Ele survin izolat sau in serii si pot fi dureroase sau nu. Dintre acestea din urma, complet inofensive, fac parte si cele ce cauzeaza sughitul.

Spasmul esofagian sau esofagul „spargator de nuci”

In mod normal, contractiile esofagului sunt coordonate, determinand deplasarea alimentelor din cavitatea bucala pana in stomac. Spasmul esofagian insa, reprezentand contractii neregulate, poate impiedica ajungerea bolului alimentar in stomac, blocandu-l la nivelul esofagului.

Ce-ti poate da de banuit

Cele mai multe persoane se plang de dureri toracice care apar, de regula, in repaus, la inghitire sau ca urmare a stresului emotional. Durerile sunt retrosternale, pot iradia in spate, spre partile toracice laterale, in ambele brate sau la nivelul mandibulei si pot avea o durata cuprinsa intre cateva secunde si mai multe minu te.

Pot fi acute, mimand un infarct miocardic. Tocmai de aceea, in cazul durerilor toracice, este imperios necesar un consult medical cat mai curand posibil, pentru a confirma sau infirma prezenta unei afectiuni cardiace. De asemenea, simptomatologia mai include: disfagie (dificultati la inghitire) pentru alimente lichide sau solide; odinofagie (dureri la inghitit); senzatia ca mancarea ramane pe esofag, cunoscuta ca „nod in gat”; pirozis (arsuri retrosternale).

Din acest punct de vedere, spasmul esofagian, care, in general, este o maladie rara, poate fi adesea confundat cu alte boli din sfera digestiva, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau achalazia, o afectiune a sistemului nervos care determina disfunctii la nivelul sfincterului esofagian inferior.

Tine minte!

Oricare ar fi tratamentul medical al spasmelor intestinale, daca nu va fi însotit si de un control al stresului, nu va fi eficient în totalitate.

Ce e de facut?

In primul rand, cereti ajutor specializat in vederea punerii corecte a diagnosticului, care va orienta si catre un tratament adecvat. De regula, in caz de spasm esofagian, medicii prescriu nitroglicerina administrata sublingual sau agenti cu actiune de lunga durata cum sunt izosorbid dinitratul si nifedipinul.

Spasmul intestinal

Spre deosebire de cel esofagian, care se defineste ca boala, spasmul intestinal este considerat mai degraba un simptom in cadrul sindromului de intestin iritabil (SII) – o afectiune intestinala functionala, caracterizata prin durere sau doar disconfort abdominal, ce apare izolat sau inso-
tit de modificarea tranzitului intestinal (constipatie sau diaree). Practic, motilitatea (miscarile) intestinului este alterata, fara a fi determinata de modificari structurale si biochimice detectabile, ca inflamatia sau tumorile.

Studiile de ultima ora au aratat ca toti cei ce sufera de SII raspund prin spasme puternice la stimuli de intensitate medie, ceea ce inseamna ca intestinul persoanelor respective este mai sensibil.

Atentie la nivelul stresului

Analiza factorilor care provoaca tulburarile din cadrul SII, deci si spasmul intestinal, a condus la concluzia ca una dintre cele mai frecvente cauze este stresul, care determina o comunicare anormala intre creier si tractul gastro-intestinal. Dar influenta lui nefasta nu se opreste aici. Sa ne aducem aminte de senzatia de gura uscata indusa de sentimentul de frica sau de nod în stomac resimtit în situatii critice.

Un alt exemplu relevant este acela ca, în momentul în care plangem, nu putem înghiti sau ne este foarte greu sa o facem. Aceasta reactie are o explicatie simpla: în situatii stresante, muschii care înconjoara esofagul sufera spasme care îngreuneaza sau chiar împiedica înghitirea alimentelor.

De asemenea, in situatii de suparare si resentimente, peretii stomacului produc o serie de acizi si enzime care afecteaza mucoasa, favorizand aparitia ulcerelor gastrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top