Respira usurata

SanatateLeave a Comment on Respira usurata

Respira usurata

Chiar daca ai astm, viata ta nu trebuie sa se schimbe radical. Poti face in continuare tot ce îti face placere, atata timp cat inveti sa tii situatia sub control!

Astmul este o afectiune cronica ce apare atunci cand caile respiratorii se inflameaza sau se îngusteaza. Simptomele clasice sunt senzatia de sufocare, însotita uneori de o tuse seaca, iritanta.Daca suferi de astm, factorii declansatori fac ca muschii care înconjoara caile respiratorii sa se contracte.Lipsa de aer iti da senzatia ca te sufoci, iar aerul care circula prin caile respiratorii ingustate produce un suierat.

Fereste-te de alergeni!

De cele mai multe ori, cauza declansarii astmului este o alergie la unele substante din aer. Reactia alergica duce la inflamarea mucoasei bronhice prin vasodilatatie si secretia în exces a mucusului, factori ce au ca rezultat contractia muschilor bronsici. În acelasi timp, sub actiunea factorilor alergeni, corpul elibereaza histamina, care la randul ei declanseaza contractia bronsica.

La toate persoanele cu astm, bronsiile sunt foarte sensibile si se contracta în contact cu cei mai variati alergeni: aer rece si uscat, efort fizic, fum de tigara, stres, poluare, o infectie minora a cailor respiratorii – data de o gripa sau o raceala. O alta cauza a aparitiei astmului pot fi factorii ereditari.

Nu intra în panica!

Chiar daca astmul nu se vindeca definitiv, boala poate fi controlata daca folosesti tratamentul recomandat de medic. Tratamentul astmului consta în evitarea factorilor alergeni, tratamentul inflamatiei bronsice si tratamentul spasmului bronsic. Trebuie sa ai mereu aproape medicamentele care sa provoace o dilatare bronsica rapida, numite bronhodilatatoare.

Criza de astm – spasmul bronsic dispare în cateva minute dupa inhalarea medicamentelor.Fiecare persoana bolnava de astm
reactioneaza altfel în fata factorilor declansatori. În functie de cat de grave sunt accesele, tipul de medicament si doza prescrisa sunt diferite. Vaccinarea antigripala este recomandata tuturor persoanelor cu astm.

Nu te lasa terorizata de crizele de astm!

Poti face în continuare sport, atata timp cat esti atenta la conditiile de mediu: alege o zona cat mai putin poluata, fereste-te de factori alergeni si încearca sa nu faci exercitii fizice în zilele foarte calduroase, cu aer uscat. Cel mai recomandat sport este inotul.

O boala moderna

Astmul poate sa apara din cauza poluarii sau sa fie mostenit. In Romania, este cea mai frecventa boala cronica de care sufera copiii, 80% din cazuri fiind identificate la copii sub cinci ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top