Raport HIV

SanatateLeave a Comment on Raport HIV

Raport HIV

Stii bine ca HIV este unul dintre cele mai periculoase virusuri ale momentului. Benessere iti spune ce sa faci ca sa fii protejata si care este mecanismul de functionare al virusului.

HIV sau virusul imunodeficientei umane ataca celulele care protejeaza corpul impotriva infectiilor, iar rezultatul este distrugerea sistemului imunitar. Atunci cand corpul nu se mai poate apara impotriva bolilor, se poate vorbi de Sindromul Imunodeficientei Dobandite – SIDA. Este ultimul stadiu al infectiei cu HIV, punct in care starea de sanatate generala incepe sa se deterioreze rapid, pana la deces. Pentru ca este un retrovirus, HIV are capacitatea de a-si inscrie codul in codul genetic al celulei gazda, iar inlaturarea lui completa din organism este, pana in prezent, imposibila.

Care este evolutia

Primele semne ale infectiei cu HIV sunt similare simptomelor de gripa sau de raceala si apar chiar din primele saptamani. Dar, pentru ca intensitatea lor este uneori foarte scazuta, pot trece neobservate.

Reapar mai puternice peste cativa ani, atunci cand virusul avanseaza. Timpul scurs de la infectare pana la aparitia SIDA este, in general, de 10-12 ani, dar poate ajunge chiar si la 22, in functie de cat este de rezistent organismul infectat. Evolutia virusului este incetinita si prin administrarea medicamentelor potrivite.

Cum se transmite

HIV se contracteaza prin sange, sperma sau lapte matern. Zonele vulnerabile ce permit infectia pot fi rani proaspete din mucoasa bucala, vaginala, anala sau rani nevindecate si neprotejate de pe orice suprafata a corpului. Gradul de risc in transmiterea HIV depinde de concentratia de virusi din secretia vaginala, sperma sau sange si este mai crescut in cazul bolnavilor recent infectati, pentru ca organismul nu produce imediat anticorpi de protectie.

Cel mai frecvent, HIV se transmite prin contact sexual, vaginal sau anal, neprotejat. Altfel, virusul se poate contacta prin folosirea in comun a seringilor de catre dependentii de droguri, prin transfuzii de sange sau de la mama la fat. Se considera ca grupul homosexualilor prezinta un grad mai mare de risc, din cauza schimbului frecvent de parteneri si a contactului sexual anal.

In timpul contactului sexual anal se produc deseori mici leziuni, zgarieturi pe mucoasa anala, fapt ce poate favoriza transmiterea virusului. Riscul de transmitere HIV de la mama la fat, intrauterin sau la nastere, este de 10%-30%. Acest risc se poate reduce la 2% prin administrare de medicamente antiretrovirale si nastere prin operatie de cezariana.

Virusul HIV a fost identificat pentru prima oara in 1983 de catre doi cercetatori francezi, Barre si Sinoussi. Insa, se pare ca primele cazuri de infectie au aparut inca din anii 70. In Romania, conform datelor Institutului Matei Bals, din 1985 si pana in 2008, au fost inregistrati 15 341 de pacienti cu HIV/SIDA, dintre care 9 628 de bolnavi sunt in viata.

Foloseste prezervativul

Nu-ti pune sanatatea in pericol, principala cale de transmitere a virusului HIV este cea sexuala!

Testul Elisa

Este cel mai des folosit pentru depistarea HIV. Nu determina virusul, ci anticorpii prezenti pentru combaterea acestuia. Este sigur in proportie de 99,5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top