Raceala sau gripa

SanatateLeave a Comment on Raceala sau gripa

Raceala sau gripa

Simptomele pot fi asemanatoare si, uneori, gripa este luata drept o raceala mai puternica. Afla care sunt diferentele dintre cele doua, dar si tratamentul potrivit

Raceala si gripa sunt cele mai des întalnite infectii ale sistemului respirator, ambele cauzate de virusi care devin activi în special toamna si iarna. Cum le poti deosebi? Exista cateva simptome definitorii. Raceala se instaleaza de obicei lent si se manifesta prin stranut, secretii nazale, nas înfundat, tuse productiva, oboseala si febra mai ridicata cu un grad-doua decat în mod normal.

Raceala dureaza de la trei-patru zile pana la 10 zile. Majoritatea adultilor racesc o data sau de doua ori pe an, în timp ce copiii pot raci chiar si de cinci- opt ori pe an. Gripa se manifesta brusc, prin febra ridicata, tuse uscata puternica, dureri în gat, dureri de cap, frisoane, scaderea poftei de mancare si dureri musculare.

Febra poate sa tina între trei si cinci zile. Dupa vindecare este posibil ca starea de oboseala si tusea sa mai dureze pana la trei saptamani. În caz de gripa sau raceala, nu lua antibiotice. Nu doar ca nu vor avea niciun efect, dar scad si imunitatea corpului. Antibioticele nu actioneaza împotriva virusilor, dar pot fi însa utile în cazul infectiilor bacteriene, cum sunt cele ale sinusurilor sau ale urechilor.

Pe de alta parte, pentru ca raceala poate fi produsa de peste 100 de tipuri diferite de virusi, iar gripa este cauzata doar de un numar redus de virusi, exista vaccin pentru gripa, dar nu si pentru raceala. În cazul gripei, un medicament antiviral, luat în primele ore de la aparitia simptomelor, reduce simtitor numarul zilelor în care te vei simti rau.

Altfel, doctorii recomanda tratamente de baza atat pentru raceala, cat si pentru gripa: odihna la pat, multe lichide, aspirina pentru febra si dureri de cap, evitarea fumatului si a consumului de alcool, plus medicamente care îmbunatatesc temporar starea generala.

Frisoanele sunt primul semn ca ai luat raceala sau gripa. Dar nu au legatura cu statul in frig – virusii care cauzeaza cele doua boli se transmit prin aer si prin contact direct.

Mergi la medic daca : Raceala dureaza mai mult de 10 zile; Apar dureri de urechi sau scurgeri ale lor; Simti dureri puternice ale fetei sau ale fruntii; Temperatura e constant peste 38.5°C; Respiratia e greoaie; Raguseala, rosul în gat si tusea par sa nu se mai sfarseasca.

Ai febra? Inseamna ca organismul tau lupta cu infectia. Nu e cazul sa intervii decat daca depaseste 39 de grade. Si nu te infofoli! Corpul tau va trebui sa faca un efort suplimentar pentru termoreglare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top