Otita cronica

SanatateLeave a Comment on Otita cronica

Otita cronica

Aproape orice raceala declanseaza si un episod de otita? Alergiile sezoniere sunt însotite si de infectii la nivelul urechilor? Atunci afla mai multe despre otita

Se poate vorbi de otita medie cronica atunci cand apar in mod repetat inflamatii sau infectii ale urechii. Infectiile recurente pot distruge oasele urechii medii, fapt ce duce la pierderea permanenta a auzului. Alte complicatii severe pot fi inflamatia urechii interne, paralizia faciala sau meningita. Astfel de cazuri sunt totusi rare si apar doar in lipsa tratamentului.

Ce provoaca otita cronica

De multe ori, un episod de otita cronica se declanseaza dupa o raceala sau atunci cand iti patrunde apa in urechi (dupa baie sau inot). Problema apare pentru ca lichidul din spatele timpanului nu este eliminat. Otita cronica se declanseaza si atunci cand tubul de legatura dintre urechea medie si gat, numit si trompa lui Eustache, se blocheaza frecvent din cauza alergiilor, a traumatismelor urechii sau a inflamarii tesutului limfatic.

Cand urechea este infectata cu bacterii sau virusi, avem de-a face cu o problema serioasa, pentru ca infectia se poate raspandi sau lichidul din aceasta zona poate provoca o presiune care afecteaza timpanul. Afectiunea este mai frecventa la copii mici, pentru ca la acestia trompa lui Eustache este mai scurta si se poate bloca mai usor decat la adulti.

Parerea specialistului: Cum tratam otita medie cronica supurata?

Otita medie cronica supurata este caracterizata prin supuratie otica trenanta, insotita de hipoacuzie, cu o durata de mai multi ani sau cu caracter repetitiv. In cazul prezentei procesului infectios activ, tratamentul este aplicat local si general. Local, este reprezentat de o toaleta riguroasa si de administrarea de antibiotice si antiinflamatorii steroidiene topice. De obicei, tratamentul medicamentos este suficient pentru rezolvarea supuratiei in una-doua saptamani.

Apoi, este indicata trecerea la tratamentul chirurgical, avand ca obiective: inlaturarea focarelor de infectie de la nivelul osului temporal si al casei timpanului, reconstructia timpanului si a lantului osicular pentru prevenirea recurentei bolii si pastrarea sau ameliorarea auzului.
DR. LAURA MELINCEANU – medic specialist ORL – CENTRUL MEDICAL SANADOR

Simptome si tratament

Spre deosebire de infectia acuta, care apare brusc,

Otita cronica

Simptomele otitei cronice sunt mai putin evidente, astfel incat boala poate sa treaca neobservata pana cand ajunge intr-un stadiu avansat.
Se manifesta prin disconfort sau durere usoara a urechii, simptome ce se pot face simtite permanent sau intermitent, la una sau la ambele urechi.

Durerea poate fi insotita de scurgeri periodice de lichid, scaderea calitatii auzului, febra, tulburari de somn, ameteala, scaderea apetitului, varsaturi.
Infectia cronica a urechii medii este mai grava decat infectia acuta, pentru ca efectele acesteia sunt de durata si pot provoca leziuni permanente ale urechii. In functie de gravitatea infectiei si de frecventa imbolnavirilor, medicul ORL iti va recomanda tratamentul potrivit.

De obicei, primul pas este tratamentul medicamentos cu antibiotice si, doar la nevoie, interventia chirurgicala. Scopul antibioticelor este de a trata infectia cronica sau de a elimina congestia nazala si sinuzala provocate de alergii.

In majoritatea cazurilor, o terapie de cinci zile cu antibiotice este de ajuns pentru a trata o infectie. La copiii sub doi ani tratamentul e mai lung, de sapte pana la zece zile. Daca nu te simti mai bine dupa 48 de ore de tratament sau daca simptomele nu dispar la incheierea terapiei, anunta medicul. Probabil, este nevoie sa schimbi antibioticul.

Nu neglija durerile!

Mult mai grava decat forma acuta, o otita cronica poate provoca leziuni permanente ale urechii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top