Matreata podoaba cea mai urata

FrumuseteLeave a Comment on Matreata podoaba cea mai urata

Matreata podoaba cea mai urata

Îti ninge pe umeri cand ti-e lumea mai draga, stirbindu-ti ireversibil imaginea. Este si cazul tau? Înainte de a trece la urmatorul atac, te invit sa-ti cunosti mai bine dusmanul

In primul rand, afla ca nu e doar o problema ce tine de frumusete, ci si una de sanatate. Da, ai înteles bine. Matreata este un semn de boala, si anume al dermatitei seboreice. Afectiunea este caracterizata prin cruste/scuame albicioase, unsuroase sau uscate, care, scapate de sub control, provoaca prurit, usturime sau chiar leziuni. Pot fi localizate pe scalp (cazul matretei), sprancene, frunte, obraji, santuri nazale, în spatele urechilor, în canalul auditiv extern, dar si pe tegumentul trunchiului, în special în dreptul sternului sau în pliurile cutanate.

Ce o cauzeaza?

Cauzele dermatitei seboreice raman deocamdata neelucidate, dar este recunoscut faptul ca hipersecretia ciupercii microsco pice Pityrosporon ovale, care se gaseste în mod natural în sebumul produs de scalp, este implicata în aparitia acestei dermatoze. Apare pentru prima data în adolescenta, iar apoi cu intermitente la varsta adulta.

Este mai frecventa la barbati decat la femei, probabil deoarece activitatea glandelor sebacee este controlata de hormonii masculini.

Factori favorizanti

Stresul este lider de grup. Urmeaza obezitatea, lipsa de odihna, dereglarile hormonale, menstruatia, temperatura excesiv de calda si umeda sau rece si uscata. Extrem de vulnerabili sunt cei cu boli de piele asociate, precum acneea rozacee, acneea vulgara sau psoriazisul, dar si suferinzii de Parkinson. Si folosirea unor sampoane prea agresive poate contribui la proliferarea matretei.

Fa-o sa dispara

Din pacate, nu exista tratamente care sa vindece definitiv boala, dar exista metode care pot înlatura simptomele ei. Dermatologii recomanda medicamente si sampoane pe baza de ketoconazol, acid salicilic sau zinc.

Vitaminele te ajuta

Complexele de vitamine cu zinc sunt cele mai indicate, spun dermatologii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top