Heterocromia

SanatateLeave a Comment on Heterocromia

Heterocromia

Problema ochilor de culori diferite apare mai ales la animale, dar si la oameni. Care este cauza si ce poti sa faci?

Te-ai uitat la serialul Prison Break? Probabil ca nu ti-a ramas indiferent frumosul Wentworth Miller, cel care joaca rolul principal. Ca si cum n-ar fi avut destule necazuri in film, cestea il urmaresc si in viata reala. Are un ochi albastru si unul verde – afectiune oculara cunoscuta sub numele de „heterocromie”. Culoarea irisului este determinata de concentratia si distributia de melanina.

Ochiul afectat poate fi hiperpigmentat sau hipopigmentat. La oameni, un exces de melanina indica hiperplazia tesutului irian (adica cresterea volumului irisului), in timp ce un deficit de melanina indica hipoplazia (micsorarea volumului). Aceasta coloratie diferita poate aparea nu numai la nivelul irisului sau al unei parti a acestuia, ci si pe piele sau pe par.

Heterocromia poate aparea din motive congenitale sau ca o reactie la medicamente sau diferite leziuni ale ochiului. Mai poate fi un indiciu al unor tumori ale pielii, atat benigne, cat si maligne. Aceasta boala se manifesta mai ales in randul adultilor tineri si afecteaza, de regula, doar un singur ochi.

Glaucomul pigmentar, boala care apare mai frecvent tot in randul tinerilor, poate avea aceleasi simptome. Schimbarea culorii unui ochi nu este singurul neajuns. Ea este insotita de vederea incetosata si durerea ochilor dupa un efort intens.

Ti s-a schimbat culoarea? Las-o asa!

Este posibil ca unele picaturi oftalmice, folosite excesiv, sa dea ca reactie adversa pigmentarea diferita a unuia dintre ochi. Nu folosi niciun medicament in mod haotic. Cand ai aceasta problema, nu dispera, totusi. Daca Demi Moore si Mila Kunis – care au, ambele, un ochi verde si altul caprui – sunt celebre, frumoase si apreciate, de ce n-ai putea fi si tu?

Parerea specialistului: Un indicator al altor afectiuni?

Culoarea irisului este data de concentratia si distributia melaninei. Desi heterocromia este deseori o afectiune fara o cauza evidenta, ea poate fi si genetica sau dobandita in urma unor boli sau traumatisme. Cauzele de heterocromie congenitala pot fi: neurofibromatoza, melanoza oculo-dermica (nevul Ota), sindromul de dispersie pigmentara, sindromul Sturge-Weber, sindromul Horner, sindromul Waardenburg, piebaldismul etc.

In ceea ce priveste heterocromiile dobandite, printre factorii ce cauzeaza un iris mai inchis la culoare sunt mentionati: sideroza (depozite de fier din cauza unor traumatisme penetrante si a retinerii de corpi straini metalici intraocular); hemosideroza (daca in urma unei traume exista sange in camera anterioara, fierul din constituentii sanguini se poate depune la nivelul irisului); anumite solutii ce se administreaza local in glaucom, care ar stimula sinteza de melanina; nevi sau tumori melanotice.

Printre cauzele unui iris mai deschis la culoare, amintim: iridociclita heterocromica Fuchs (o afectiune inflamatorie oculara); neuroblastomul; afectiuni precum leucemia, limfomul, melanomul malign.

DR. PASCU RUXANDRA – medic specialist oftalmologie – CLINICA POLISANO BUCURESTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top