Fereste-te de insolatie!

SanatateLeave a Comment on Fereste-te de insolatie!

Fereste-te de insolatie!

Nu te grabi sa te bronzezi în prima zi cat altii într-o saptamana! Radiatiile ultraviolete pot sa-ti aduca, pe langa arsuri ale pielii, o insolatie periculoasa!

Asta ca sa nu mai vorbim de efectele pe termen lung, cum sunt îmbatranirea prematura sau chiar cancerul pielii! Simptomele clasice ale insolatiei sunt: dureri de cap, ameteala, febra, frisoane, lipsa transpiratiei, crampe musculare, palpitatii si stare de voma. Ce e de facut? Ia o aspirina, stai într-un loc racoros si consuma multe lichide (cel putin doi litri pe zi). Daca starea generala nu se îmbunatateste în cateva ore, mergi de urgenta la medic!

Soarele, prieten si dusman

Caldura excesiva si umiditatea crescuta pot sa dea peste cap sistemul de reglare a temperaturii corpului. Atunci cand aceasta creste în urma expunerii la soare, organismul transpira si pierde excesul de caldura. Însa, daca aerul este umed, transpiratia se evapora mai greu, si atunci poate sa apara insolatia.

Alti factori ce favorizeaza insolatia sunt: varsta (cei mai sensibili sunt batranii si copiii), activitatea fizica redusa, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, boli ale inimii, hipertensiunea arteriala, boli ale pielii, rinichilor sau ficatului, lipsa aerului conditionat sau a ventilatiei si unele medicamente.

Dar, nu uita! O portie de soare bine masurata are efectele ei benefice, cum ar fi producerea vitaminei D pentru întarirea oaselor si eliberarea melatoninei, substanta responsabila pentru starea de buna dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top