Durerea din spatele oboselii cronice

SanatateLeave a Comment on Durerea din spatele oboselii cronice

Durerea din spatele oboselii cronice

Daca te lasa puterile inca de dimineata, iar in plus te macina muschii si te dor tendoanele, altfel spus, te simti de parca te-a calcat un tren… este posibil sa fii una dintre „victimele” fibromialgiei

Este vorba de un sindrom cu evolutie cronica, si nu de o boala medicala fiziologica. Se caracterizeaza prin oboseala accentuata, durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate si tulburari de somn, slabiciune si o varietate de alte simptome.

Dintre acestea, de amintit sunt migrenele, simptomele pseudogripale, pruritul, senzatiile de furnicatura in maini si alte segmente ale corpului, chiar si disfunctiile intestinale. Aceste probleme pot fi destul de suparatoare, mergand pana la intreruperea activitatilor zilnice ale persoanei. Din fericire insa, acest sindrom nu afecteaza permanent muschii, articulatiile sau organele interne.

Metode de alinare

In prezent, nu exista niciun tratament care sa vindece fibromialgia. Actiunile terapeutice sunt concentrate asupra abordarii durerii, a oboselii, a depresiei si a altor simptome specifice sindromului, in speranta intreruperii cercului vicios al tolerantei scazute la durere si al reducerii numarului de activitati fizice.

Actiunile terapeutice pot include: medicamente pentru somn, precum antidepresivele triciclice, antidepresivele inhibitoare selective de serotonina sau ciclobenzaprinul, un relaxant al musculaturii striate; medicamente pentru scaderea durerii musculare si articulare, ca antidepresivele triciclice si ciclobenzaprinul. De asemenea, indicate sunt fizioterapia si reflexoterapia atat pentru atenuarea durerii musculare, cat si pentru cresterea nivelului de energie.

In acest scop, va fi initiat un program de exercitii fizice regulate. Dintre toate metodele antifibromialgie, exercitiile par a aduce cele mai multe beneficii in reducerea durerii, determinand totodata imbunatatirea somnului si, implicit, a starii generale. Nu in ultimul rand, reducerea stresului are un rol central contra atacul fibromialgiei. Asadar, relaxeaza-te si nu-i permite stresului sa te imbolnaveasca!

Cauzele

Chiar daca a fost descoperita inca din 1980, cauzele exacte ale fibromialgiei n-au fost deocamdata identificate. Exista insa cateva ipoteze in acest sens. Prima sustine ca sindromul ar fi asociat cu o sensibilitate exagerata a celulelor nervoase din creier si maduva spinala care controleaza durerea, ca rezultat al unor modificari chimice la nivelul acestor organe. In consecinta, persoana simte durerea mai repede si prezinta disconfort muscular permanent.

A doua inclina in directia dezechilibrului chimic al creierului, care ar duce la scaderea tolerantei la durere si la un somn nelinistit si oboseala, in timpul zilei. Iar de aici e numai un pas pana la scaderea nivelului de activitate fizica, ceea ce face muschii si mai sensibili, mai durerosi si mai usor iritabili.

A treia ipoteza spune ca fibromialgia ar fi cauzata de dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii (hormonul somatotrop), a caror eliberare este controlata de glanda pituitara si de hipotalamus. Din acest punct de vedere, tocmai dezechilibrele hormonale duc la oboseala, modificari de dispozitie, tulburari de memorie si toleranta scazuta pentru durere si alte simptome. sanatate

Cine pune diagnosticul?

Nefiind o problema medicala bine definita, nu oricarui medic ii este usor sa deceleze „itele” fibromialgiei, mai ales ca nici nu exista teste specifice care sa confirme diagnosticul. De cele mai multe ori, diagnosticul se pune prin excluderea altor boli cu simptoma tologie similara, prin examinarile de laborator. Avand in vedere toate aceste „hatisuri”, este recomandat sa identifici un medic cu experienta in simptomatologia asociata fibromialgiei – durerea constanta, oboseala si altele.

Cei mai experimentati medici in tratamentul fibromialgiei sunt medicii reumatologi, specialistii in managementul durerii, medicii de familie, internistii, fizioterapeutii. Cel mai frecvent, criteriile folosite pentru diagnosticarea fibromialgiei includ: durere surda timp de cel putin trei luni, sensibilitate crescuta la presiune in 11 sau mai multe din cele 18 puncte sensibile, prezenta oboselii, a senzatiei de intepenire, a anxietatii si a tulburarilor de somn.

Atentie la cofeina

O cafea pe zi e chiar indicata uneori. Dar cand bei toata ziua pentru „a fi in forma”, efectele nu pot fi decat diametral opuse.

Abordari alternative

Studiile arata ca unele tehnici de relaxare pot fi surprinzator de eficiente in ameliorarea durerii date de fibromialgie prin:

  • biofeedback (o metoda care foloseste mintea in controlul unei functii a organismului, care este in mod normal reglata automat, precum temperatura
  • corporala, tonusul muscular, frecventa cardiaca sau tensiunea sanguina);
  • acupunctura sau electroacupunctura;
  • meditatia sau rugaciunea;
  • stimularea electrica transcutanata a nervilor;
  • terapia chiropractica (tehnica de manipulare a vertebrelor cervicale, toracale si lombare, utilizata si pentru leziuni ale meniscului sau gleznelor,
  • tendoanelor sau rupturilor musculare vechi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top