Dinti mai albi

FrumuseteLeave a Comment on Dinti mai albi

Dinti mai albi

Modalitati de albire a dintilor

Daca alegi sa mergi la un cabinet stomatologic, rezultatele vor fi mai rapide si mai evidente, datorita substantelor mai puternice de curatare. Mai întai, stomatologul iti curata profesional dintii si apoi primesti trusa de albire: doua gutiere din plastic, împreuna cu un gel de curatare. Gelul contine peroxid de carbamida, substanta care actioneaza asupra tesuturilor dintelui si elibereaza oxigen activ ce îndeparteaza petele de culoare, fara a afecta structura dintelui.

Cu cat cantitatea de peroxid este mai redusa, cu atat poti mentine gelul în conditii de siguranta mai mult timp – în general, trebuie sa porti gutierele saseopt ore pe zi/noapte. O alta varianta de albire profesionala este cea pe baza de laser. Se face tot în cabinetul medical si este ceva mai costisitoare.

Kiturile de albire pe care le poti cumpara din magazine contin un gel de albire cu o concentratie mai redusa decat cea regasita în kiturile din cabinetele medicale. Un alt punct negativ este faptul ca gelul se aplica prin gutiere de marime universala, care de multe ori nu cuprind foarte bine toti dintii.

Dupa încheierea tratamentului de albire, poti observa o sensibilitate crescuta a dintilor la rece si la cald, care dispare însa la cateva zile dupa încheierea tratamentului. De asemenea, în perioada imediat urmatoare, este indicat sa nu consumi bauturi carbogazoase sau acide si, pe cat posibil, sa bei cu paiul cafeaua, ceaiul sau bauturile de tip cola. Efectele se mentin de la sase luni pana la
un unu-doi ani, în functie de cat de mult reusesti sa te feresti de factorii nocivi.

Parerea specialistului

Peroxidul de hidrogen sau de carbamida

Exista doua tipuri de substante folosite pentru albire: pentru tratamentul din cabinet, este nevoie deo substanta activa într-un timp scurt, si atunci se alege peroxidul de hidrogen, concentratia lui fiind între 9% si 40%.

Peroxidul de carbamida este mai putin puternic si se foloseste la albirea acasa, cu ajutorul gutierelor primite de la medic. La aceeasi concentratie este de trei ori mai putin activ decat peroxidul de hidrogen.

DR. ADRIAN PITILA – Medic Stomatolog – CMI ADRIAN PITILA

Cauzele petelor de pe dinti

Varsta. Exista o legatura directa între culoarea dintilor si varsta. Adolescentii obtin rezultate mult mai bune ca urmare a albirii dintilor. Dupa 20 de ani, cand dintii au o umbra galbuie, albirea ar putea necesita un efort ceva mai mare. Începand cu 40 de ani, nuanta galbuie devine mai închisa, si atunci e nevoie de retusuri mai frecvente.

Culoarea naturala. Fiecare are o nuanta proprie a dintilor, mai mult sau mai putin stralucitoare. Albirea se face doar cu cateva tonuri, iar rezultatele sunt diferite în functie de culoarea de baza.

Transparenta si grosimea dintelui. Aceste trasaturi genetice devin mai evidente odata cu trecerea anilor. Dintii care sunt mai opaci si mai grosi par mai stralucitori si raspund mai bine tratamentului de albire. Conform medicilor stomatologi, transparenta este singura problema care nu poate fi corectata prin niciun procedeu de albire.

Obiceiurile culinare. Consumul frecvent de vin rosu, cafea, cola, morcovi, portocale si alte bauturi sau alimente puternic colorate duce, în timp, la formarea petelor. Pe de alta parte, alimentele acide, precum citricele sau otetul, provoaca erodarea smaltului. Ca urmare, suprafata devine mai transparenta si se poate vedea mai mult din dentina de culoare galbuie.

Fumatul. Nicotina patrunde în structura dintelui si o coloreaza.

Traumele. Diverse accidente care duc la ruperea sau fisurarea dintilor contribuie la acumularea de depozite, care schimba culoarea dintilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top