De ce e important colesterolul

SanatateLeave a Comment on De ce e important colesterolul

De ce e important colesterolul

Inima este vulnerabila atunci cand nivelul colesterolului creste. Dar, daca este tinut sub control, acest factor de risc nu cauzeaza neaparat probleme mai grave!

Colesterolul se gaseste în mod natural în toate celulele sub forma unei substante vascoase din categoria lipidelor. Prezenta colesterolului devine o problema doar atunci cand corpul nu reuseste sa elimine excesul- nivelul ideal este sub 200 mg per decilitru de sange. Atunci cand colesterolul creste, se depoziteaza de-a lungul arterelor, iar peretii vaselor de sange se îngusteaza.

În acest caz, sansele unui blocaj, ce poate duce la un atac de cord, sunt considerabil mai mari. În mod normal, organismul foloseste colesterolul pentru producerea vitaminei D, a unor substante necesare digestiei si pentru eliberarea hormonilor precum estrogenul si testosteronul.

Colesterolul ridicat nu are simptome proprii, motiv pentru care foarte multi nu sunt constienti de existenta unei probleme. De cele mai multe ori se descopera la un control de rutina sau atunci cand apare o afectiune a inimii. Cele mai mari riscuri sunt dupa varsta de 50 de ani, la femei, si, dupa 45 de ani, la barbati.

Ramai supla

Excesul de grasime din zona abdominala este foarte periculos pentru sanatate, deoarece cauzeaza cresterea colesterolului in sange. 60 de cm in talie sunt ideali pentru femei.

Ce afecteaza nivelul colesterolului?

Ereditatea, varsta, dieta, greutatea, lipsa exercitiilor fizice, fumatul, chiar si stresul, favorizeaza cresterea colesterolului. Daca, în ceea ce priveste genele mostenite sau varsta nu ai un cuvant de spus, dieta si stilul de viata pot fi controlate.

Toate produsele de origine animala precum carnea, ouale, laptele si branza contin colesterol. În cazul în care descoperi o crestere nepermisa a colesterolului, depinde de tine sa reduci cantitatea de grasimi saturate si de colesterol din dieta zilnica, sa faci miscare si sa fii atenta la kilogramele în plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top