Cum acordam primul ajutor

SanatateLeave a Comment on Cum acordam primul ajutor

Cum acordam primul ajutor

Multe se pot intampla imediat dupa un accident. Afla ce inseamna primul ajutor in diferite situatii

Cand nici nu te gandesti, cineva de langa tine s-ar putea sa aiba nevoie de ajutor. Daca problema e grava, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa suni la 112. Insa, pana la sosirea ambulantei, manevrele de prim ajutor pot fi decisive. In cazul in care victima nu mai respira sau nu are activitate cardiaca, organismul nu mai primeste suficient oxigen, iar creierul poate ramane cu sechele permanente. La fel de important este sa stii si ce nu trebuie facut. Altfel, risti sa faci mai mult rau decat bine. Citeste in continuare si afla mai multe!

Oprirea respiratiei. Cel mai sigur mod de a te convinge daca persoana respira sau nu este sa tii o oglinda in apropierea narilor. Daca oglinda se abureste usor, e in regula. In lipsa unei oglinzi, apropie-ti obrazul de nasul si gura victimei.

In cazul in care descoperi ca nu exista activitate respiratorie, verifica rapid daca sunt astupate caile respiratorii. Deschide-i gura si curata cu un tifon eventuale resturi. Ai grija ca victima sa nu-si inghita limba. Apoi, incepe manevrele de respiratie artificiala, gura la gura. Astupa-i nasul si pune-ti buzele pe ale victimei. Inspira puternic si sufla aerul in gura acesteia. Daca are gura inclestata sau rani la nivelul cavitatii bucale, fa aceleasi manevre prin nari.

Stop cardiac. Cand victima nu are puls, trebuie sa incerci resuscitarea rapida. Cel mai simplu mod de a verifica daca exista activitate cardiaca este sa palpezi carotida, in partea stanga a gatului. Daca nu are puls, asaza persoana pe un plan dur, cu picioarele usor ridicate, intr-un unghi de 30 de grade. Astfel, stimulezi circulatia la nivelul creierului si al inimii. Asaza-ti mainile in cruce la nivelul sternului si apasa cu putere, de 60-80 de ori pe minut. Repeta pana la 30 de minute.

Atentie, daca e vorba de victima unui accident, asigura-te ca nu are coaste fracturate. ltfel, o coasta rupta poate sa perforeze plamanii. De altfel, in ge neral, nu e bine sa misti victima unui accident violent pana la sosirea ambulantei, decat daca asta presupune indepartarea unui pericol iminent. Cand te tai, ia o compresa de tifon steril sau un servetel si apasa rana pana cand se opreste sangerarea.

Daca te-ai ranit la o mana sau la un picior, ajuta sa tii membrul respectiv ridicat deasupra nivelu lui inimii. Astfel, incetinesti circulatia sangelui si acesta se coaguleaza mai usor.

Intepatura de albina. In cazul in care te-a intepat o albina, incearca sa scoti acul din piele cat mai repede. Cu cat ramane mai mult in corp, cu atat mai mult venin se scurge.

Parerea specialistului: Ce faci cand copilul se ineaca cu mancare?

Oricine se poate ineca la un moment dat cu alimente, fie lichide, fie solide. Simptomele sunt aparitia unei tuse reflexe cu caracter aproape exploziv, in incercarea organismului de a elimina corpul strain. In functie de reusita acestui mecanism, pacientul mai poate avea senzatia de apnee (senzatia ca nu poate respira), se poate albastri (cianoza), face eforturi suplimentare de respiratie, suiera…

Are nevoie de ajutor rapid, care este reprezentat de manevra Heimlich: se imbratiseaza pacientul din spate si, cu bratele, se creeaza o hiperpresiune la baza toracelui, apasand rapid si hotarat, strangand mainile in jurul bazei cutiei toracice. In functie de varsta copilului, se mai poate incerca adoptarea unei pozitii cu capul decliv (inclinat). Prezentarea de urgenta la medic dupa aceste manevre este salutara pentru reevaluarea eficacitatii manevrei si, eventual, extractia corpului strain restant.

DR. GABRIELA RUXANDRA PARASCHIV – medic specialist ORL – GRAL MEDICAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top