Ce este zona Zoster

SanatateLeave a Comment on Ce este zona Zoster

Ce este zona Zoster

Daca ai avut varicela, exista sanse sa te confrunti si tu cu aceasta infectie virala. Cand apare si ce e de facut, îti spunem în randurile de mai jos

Zona zoster este o infectie virala produsa de reactivarea virusului care provoaca varicela. Dupa vindecarea varicelei, virusul ramane în stare latenta în ganglionii nervosi timp de mai multi ani. Pe masura ce înaintezi în varsta sau din cauza unei boli ce afecteaza sistemul imunitar, virusul se poate reactiva.

Zona zoster se manifesta sub forma de eruptii cutanate dureroase, ce apar în buchet de-a lungul unui nerv, pe o parte a corpului. De obicei, eruptia apare pe torace sau pe spate, însa se poate manifesta si la nivelul bratelor, coapselor, fetei sau chiar al scalpului. Este posibil sa apara chiar si mai multe benzi pe corp.

Lichidul din vezicule este contagios si expunerea la acesta poate provoca varicela (nu zona zoster) la persoanele care nu au avut niciodata aceasta boala. Un risc crescut apare la femei însarcinate, copii si persoane cu sistem imunitar slabit, pentru ca organismul lor lupta mai greu cu virusul.

Aproximativ 90% din populatia globului este purtatoare a virusului varicelei si, statistic vorbind, circa 20% dintre acestia se vor confrunta cu herpes zoster la un moment dat. 80% din cazuri apar la persoanele cu varsta de peste 20 de ani.

Semne premergatoare

Înainte de durerile puternice de la nivelul pielii, poti simti dureri de cap, sensibilitate la lumina, frisoane, tiuituri în urechi, sensibilitate în zona afectata, mancarimi. În doua-trei zile apare eruptia cutanata sub forma de banda, semn distinctiv pentru zona zoster. Fasciculele cu lichid provoaca mai multa durere decat mancarime din cauza radacinilor nervoase.

Afectiunea trebuie tratata de catre medicul de familie, un medic internist sau dermatolog, cu medicamente antivirale, antinevralgice si uneori corticosteroizi.

Ce este zona Zoster

Se vindeca în doua-patru saptamani, însa în unele cazuri raman cicatrice permanente, iar durerile pot persista luni sau ani dupa vindecarea eruptiei.

Parerea specialistului: Cum tii sub conbtrol evolutia eruptiei?

Zosterul este o afectiune produsa de virusul varicelozosterian si se manifesta prin eruptie eritemato-veziculara, dureroasa, situata adesea la nivel intercostal. Tratamentul are la baza adminstrarea orala de antivirale si de antiinflamatoare nonsteroidiene pentru controlul durerii. Este indicata si administrarea vitaminelor B1 si B6 pentru refacerea mai rapida a nervului afectat. Local, se poate folosi o mixtura cu antibiotice, care sa usuce veziculele si sa previna suprainfectarea bacteriana.

DR. ILINCA MOHORA – medic specialist dermatovenerologie – BIO-MEDICA INTERNATIONAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top