Alunitele intre farmec si melanom

SanatateLeave a Comment on Alunitele intre farmec si melanom

Alunitele intre farmec si melanom

Denumite stiintific nevi melanocitari, alunitele reprezinta aglomerari de celule pigmentate, care pot aparea oriunde pe corp, fie prin mostenire, adica la nastere, fie dupa un oarecare interval de timp. Nu de putine ori, aceste accesorii aduc un plus de sarm posesoarelor lor.

Sa ne amintim de succesul celebrelor Marilyn Monroe, Madonna, Julia Roberts sau Cindy Crawford, care s-au facut remarcate si datorita alunitelor de pe fata. Pentru ca erau considerate simbol al frumusetii, în trecut, multe femei îsi aplicau alunite false. Este un truc practicat si astazi, uneori, fie pentru a masca o mica imperfectiune (un cos sau o pata de varsta), fie, pur si simplu, de dragul artei seductiei.

Cum trebuie sa arate

Istoria naturala a nevilor delimiteaza trei perioade productive: primii trei ani de viata, pubertatea si, rareori, dupa 30 de ani. De altfel, numarul lor scade odata cu înaintarea în varsta, mai exact dupa 40-50 de ani. Aspectul lor normal este sub forma de pete cu marginea variabila, de culoarea pielii sau roz, galben, maro deschis, brun ori chiar negrualbastrui.

Acestea mai pot fi plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fara fire de par, pestrite sau colorate uniform. În general, majoritatea alunitelor – pana într-o suta se considera normal – sunt inofensive.

Totusi, în anumite cazuri, unele dintre aceste „bijuteriii” pot deveni cancerigene, cele mai lezabile fiind cele congenitale (unul din o suta de oameni are alunite la nastere). Din pacate, riscul dezvoltarii melanomului este în ascensiune, în fiecare an aparand, la nivel modial, un minim de 100 000 de cazuri, dintre care 37 000 sunt fatale. Nici în tara noastra statisticile nu arata mai bine.

Cafeaua tine la distanta melanomul

Consumul regulat de cafea poate reduce cu un sfert probabilitatea de a dezvolta cancer de piele, sustin cercetatorii Universitatii de Stat Wayne din Detroit, SUA . Acestia au descoperit ca persoanele care beau mai mult de sase cesti de cafea zilnic au cu pana la 35% mai multe sanse
sa scape neatinse de teribila boala, iar cele care beau doua-trei cesti – cu aproximativ 12%.

În opinia oamenilor de stiinta, cofeina poate stopa raspandirea cancerului de piele fie prin împiedicarea divizarii celulei, fie actionand ca un antioxidant. Din acest punct de vedere, cafeaua decofeinizata nu are, însa, niciun efect. Specialistii americani au comparat datele a 77 300 de femei caucaziene de 50 de ani si peste, urmarind consumul regulat de cafea si dezvoltarea unei forme de cancer de piele.

Au fost excluse alte etnii, pentru ca în cazul rasei negre si a celei galbene incident a cancerului de piele este nesemnificativa. Alte studii, de data mai recenta, sugereaza ca un continut optim de cofeina introdus în lotiunile de plaja ar putea „încuraja” celulele afectate de expunerea la ultraviolete sa se autodistruga, lansandu-le sanatoase pe cele din jur.

Conform rapoartelor Societatii Romane de Dermatologie, numarul romanilor care au alunite cancerigene se dubleaza din cinci în cinci ani.

ABCDE-ul alunitei

Atunci cand alunitele nou-aparute, de obicei în numar mare, sau cele existente deja încep sa se transforme, trebuie sa te prezinti de urgenta la dermatolog. Modificarile care apar sunt usor de retinut cu ajutorul formulei ABCDE:

A – asimetrie lezionala (baza nu mai este rotunda sau ovalara);

B – „bordura” atipica (contur neregulat);

C – culori multiple (alunita are un mozaic coloristic);

D – dimensiuni de peste 6 mm;

E – evolutia alunitei în sensul modificarii aspectului general (de exemplu, crestere pe verticala). Constatarea acestor semne nu lasa loc pentru optiuni. Singura sansa este excizia chirurgicala fie cu bisturiul, fie cu laserul.

De ce devin maligne?

Malignizarea are loc în prezenta unei agresiuni. Aceasta poate fi o banala zgariere, întepatura, taiere (de regula, un incident soldat cu sangerare) sau de natura chimica (gudroane, acizi, baze etc). De asemenea, un efect declansator pot avea si deficientele sistemului imunitar, predispozitia genetica sau expunerea excesiva la razele X si la ultraviolete.

De retinut este ca actiunea razelor UV este cumulativa în timp si, de aceea, este declarata drept principala cauza de malignizare. Cel mai frecvent, acest proces apare dupa varsta de 40 de ani, localizarile predilecte fiind, la barbati, pe spate, trunchi, cap sau gat, iar la femei, pe gambe sau trunchi. Atentie însa, nu este exclusa posibilitatea ca melanomul sa apara pe zone expuse putin sau deloc la soare: pe talpi sau pe palme.

Cum previi?

Autoexaminarea regulata, consultarea dermatologului de doua ori pe an si folosirea cremelor de protectie solara cu un SPF de cel putin 15 atat la plaja, cat si pe strada. Iata cele trei reguli de aur anti-melanom de care trebuie sa tinem seama, daca avem un numar însemnat de alunite. De asemenea, daca esti purtatoare de pistrui si alunite, ar trebui sa stai deoparte cand vine vorba de solar.

Si asta pentru ca sursele artificiale emit radiatii ultraviolete în raportul UVB 5% si UVA 95%, care, pe langa bronzul rapid, determinat de oxidarea melaninei, produce multe alte prejudicii, printre care si melanom. Daca înca nu te-am convins, afla ca, potrivit celor mai avizate studii în materie, cei ce folosesc solarul mai devreme de varsta de 35 de ani îsi sporesc riscul de a se îmbolnavi cu 75%!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top