Alimente periculoase

SanatateLeave a Comment on Alimente periculoase

Alimente periculoase

Fii cu ochii în patru la produsele pe care le consumi! De unde le cumperi, ce alegi si cum le prepari. E foarte usor sa te îmbolnavesti de toxiinfectie alimentara

Toxiinfectia alimentara este, de obicei, o afectiune usoara, dar une¬ori poate avea complicatii letale. Simptomele tipice sunt: senzatia de greata, voma, crampe abdominale si diaree, manifestari ce apar în aproximativ 48 de ore dupa consumul unor alimente sau bauturi contaminate cu bacterii sau substante toxice.

În cazurile mai grave, toxiinfectia este urmata si de febra, frisoane, deshidratare sau afectiuni ale sistemului nervos si se manifesta, progresiv, timp de cateva zile sau chiar saptamani. Gravitatea simptomelor depinde de tipul contaminarii si de cantitatea de alimente necorespunzatoare consumate.

Poate fi afectata o singura persoana sau un grup de oameni care a consumat acelasi produs. Bacteria salmonela si toxina botulinica provoaca unele dintre cele mai grave forme de toxiinfectii alimentare.

Cand apare toxiinfectia?

Alimentele sunt contaminate de obicei din cauza conditiilor sanitare improprii sau a prepararii necorespunzatoare a unor mancaruri exotice (de exemplu, fructele de mare). Cauzele sunt fie agenti infectiosi: virusuri, bacterii sau paraziti, fie agenti toxici: ciuperci otravite sau pesticide aflate pe fructe si legume.

Contacteaza medicul daca te simti rau dupa ce mananci, daca iti apare unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: greata, voma sau diaree ce dureaza mai mult de doua zile.

De asemenea, e cazul sa apelezi la medic daca persoana afectata e un copil cu varsta sub trei ani, daca durerile abdominale se manifesta împreuna cu febra scazuta, daca simptomele apar dupa o recenta calatorie într-o tara straina sau alti membrii ai familiei sunt de asemenea bolnavi ori daca observi afectiuni ale sistemului nervos: dificultati la vorbire, slabirea muschilor, tulburari de vedere sau dificultati la înghitire.

Spala-te pe maini des

Inainte sa gatesti, inainte de fiecare masa, dupa folosirea toaletei , spala-te pe maini cu apa si sapun. E una din masurile principale de prevenire a toxiinfectiei alimentare.

Fereste-te de alimentele cu probleme!

Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a familiei tale? Respectand urmatoarele reguli: Verifica termenul de valabilitate de pe etichetele produselor; Fii atenta la conditiile de depozitare ale alimentelor în magazine; Asigura-te ca restaurantul în care iei masa este unul de încredere;

Cand calatoresti, nu consuma alimente neambalate, daca nu ai cum sa te speli pe maini înainte;

Lasa fructele în apa timp de 30 de minute înainte de a le consuma. Uneori, prin simpla spalare, e posibil sa nu îndepartezi eficient eventuale substante pesticide folosite de producator!

Ingrijeste-te eficient
Odihneste-te suficient, bea multe lichide si nu lua medicamente impotriva diareei, pentru ca pot incetini eliminarea toxinelor din corp. Daca simptomele persista mai mult de 12 ore, mergi la medic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top