ABC-ul plagilor

SanatateLeave a Comment on ABC-ul plagilor

ABC-ul plagilor

Oricat ai incerca sa te feresti, tot exista riscul sa te alegi la un moment dat cu vreo rana, chiar si in urma unei activitati banale. Asa ca invata cum sa actionezi cand o patesti

Daca tocmai te-ai taiat cu un obiect ascutit – de exemplu, cu un cutit de bucatarie, in timp ce preparai o mancare noua, o lama de ras in timp ce incercai sa indepartezi niste fire razlete de par, cu cioburile unui pahar facut tandari sau chiar cu o coala de hartie (!) – nu-ti voi spune ca esti neindemanatica, nu.

La fel si daca ai avut parte de o intalnire inopinata cu pavajul si ai pierdut o bucatica de piele de pe coate sau genunchi sau daca te-ai ars cu fierul de calcat in timp ce, in intarziere fiind, te grabeai sa-ti pregatesti tinuta pentru iesit in oras. Ceea ce voi face este sa-ti prezint pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru tratarea plagilor rezultate.

Stoparea sangerarii

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa opresti hemoragia. In acest sens, este necesara ridicarea regiunii sangerande. Asadar, daca ai o taietura la degetul unei maini, tine-l cateva minute in sus, deasupra capului. O hemoragie nu prea mare, mai ales una capilara, se poate opri astfel spontan. O alta metoda de hemostaza este aplicarea presiunii pe rana.

În sangerarile venoase si capilare, de obicei, este suficient un pansament compresiv, iar in cele arteriale se recurge la compresiunea vasului pe traect, iar asta inseamna sa apesi pe el la distanta, cu unul sau doua degete, uneori chiar cu pumnul sau cu un garou. De asemenea, oprirea sangelui din arterele membrelor poate fi realizata prin îndoitura puternica a membrului într-o anumita articulatie.

De exemplu, în cazul unei hemoragii puternice din membrul superior, ambele maini se trag îndarat si se leaga, iar din membrul inferior se face o îndoitura puternica în articulatiile cocso-femurale si a genunchiului, piciorul fixandu-se in aceasta pozitie cu o curea, franghie sau fasa. Este mai complicat de realizat fara ajutor, dar sa speram ca nu vei ajunge vreodata sa pui in practica aceasta „schema”. Este bine, totusi, sa o ai in vedere.

Igienizarea

Dupa ce hemoragia s-a oprit, urmatorul gest terapeutic de facut este curatarea zonei vatamate. Este cel mai important aspect in ingrijirea plagilor. Intai de toate, se spala cu grija perimetrul din jurul ranii cu apa si sapun, dezinfectandu-se apoi cu sprit medicinal, tinctura de iod, betadina sau solutii de clorhexidina. Plaga insasi se curata cu peroxid de hidrogen diluat (apa oxigenata) sau betadina. In prealabil, corpurile straine de tipul aschiilor sau al firelor de iarba vor fi indepartate cu ajutorul unei pensete, dezinfectate si ea cu spirt.

Inchiderea

Daca plaga este superficiala, aplicarea unui pansament steril fixat printr-un bandaj sau leucoplast reprezinta cea mai potrivita metoda de inchidere. Daca leziunea pare adanca, va trebui sa te prezinti intrun interval de maximum de 6-8 ore la cabinetul unui medic de chirurgie plastica pentru sutura, agrafe sau benzi adezive („stery strips”). Acestea din urma, folosite cu precadere la inchiderea plagilor de dimensiuni mici, actioneaza spre o vindecare si o cicatrizare mult mai estetica in comparatie cu cele obtinute prin sutura clasica. Cu putin noroc, nu va ramane nici urma de cicatrice.

Vindecarea

Odata ce ai curatat si inchis rana, poti spune ca ti-ai facut treaba, urmand ca natura sa preia stafeta. Oamenii au sperat mereu ca vor putea reduce durata de vindecare a plagilor, dar in final si-au dat seama ca acest proces are un ceas biologic pe care nu-l pot modifica.

In cel mai bun caz, s-a putut doar favoriza sau optimiza procesul de vindecare, folosind rosu-scarlet, violet gentian, balsam de Peru, pudre de cartilagiu sau os, oxid de zinc, vitamina A (contracareaza deficientele induse de steroizi), vitamina C (hidroxileaza cei doi aminoacizi colagenici: hidroxi-prolina si hidroxi-lizina), oxigenul hiperbar (rol neclar): a fost folosit cu rezultate bune in plagi infectate cu germeni anaerobi, in osteomielite etc.

Chiar si asa, durata de vindecare a unei plagi variaza, in medie, intre 15 si 20 de zile. Iar dupa ce cicatricea s-a format, mai trebuie sa treaca 6-12 luni pentru estomparea acesteia.

Ce sa faci ca sa nu risti o infectare grava a plagii

La nivelul pielii se gasesc sute de germeni, mai exact peste 250 de specii de bacterii, multe dintre ele cauza ale infectiilor cutanate, uneori destul de complicate. In cazul unor leziuni, chiar si superficiale, „hoardele” de microbi ajung pe tesuturile afectate, unde, daca nu sunt impiedicate, se dezvolta intr-un ritm accelerat.

De aceea, dezinfectarea imediata a locului traumatizat trebuie sa fie litera de lege. In niciun caz sa nu folosesti sare, pamant, saliva sau alte substante despre care ai auzit ca ar fi indicate. In situatia in care constati ca rana are risc mare de infectie, este recomandat sa te adresezi unui medic, pentru a stabili daca sunt necesare antibioticele si vaccinul antitetanos.

Pincipalele tipuri de bandaj

1 Circular: se aplica 2-3 ture de fasa, circular, la nivelul zonei afectate. Se utilizeaza si la realizarea hemostazei;

2 Incrucisat: se aplica 1-2 ture circulare, iar urmatoarele ture de fasa se trec oblic, in forma cifrei 8, dand in final aspectul de „spic de grau”. Este folosit la bandajarea articulatiilor, regiunii occipitale, a gatului, antebratului si pieptului;

3 Spirala: se incepe cu 2-3 ture de fixare, apoi sub forma de spirala, cu acoperirea turei precedente la 2/3. Este indicat in traumatismele cutiei toracice, abdomenului, mainilor, picioarelor, degetelor;

4 Capelina: este bandajul clasic al capului, care se realizeaza cu fasa, incepand cu 2 ture circulare trecute pe frunte, deasupra sprancenelor si pavilioanelor urechii, dupa care se trece succesiv dinspre radacina nasului spre ceafa, de mai multe ori, pana cand acopera tot capul. La sfarsit, capetele feselor se fixeaza cu cateva ture circulare;

5 „Prastie” (bandajul nasului si al barbiei): tifonul cu o lungime de 60-70 cm si o latime ce acopera toata suprafata necesara, se despica la ambele capete, prin mijloc, astfel incat sa ramana la mijloc o bucata intreaga de 10-15 cm lungime, care se va aplica pe locul lezat. Peste plaga se pune o fasa sterila si se acopera cu bucata netaiata de tifon, in timp ce capetele de sus se leaga la ceafa, iar capetele de jos – la spate, pe varful capului, astfel incat sa nu alunece in jos.

Aeriste rana

Este foarte important de retinut ca, in lipsa aerisirii, plaga se poate infecta. |n cazul leziunilor usoare, pansamentul trebuie inlaturat definitiv dupa 24 de ore.

Factorii care inhiba vindecarea plagii

Asa cum exista factori care grabesc cicatrizarea ranilor, exista, din pacate, si unii care impiedica acest proces natural de refacere a tesuturilor afectate. Vorbim aici, in primul rand, de varsta, viteza de vindecare fiindu-i invers proportionala. Mai exact, cu cat e mai mare etatea cu atat mai greu se va reface rana.

Apoi – de malnutitie. In acest sens, pentru cei cu malnutritie severa protocoalele preoperatorii prevad o cura scurta de hiperalimentare. Aceasta pentru ca doar un status nutritional normal asigura o perioada postoperatorie de 7-10 zile fara repercusiuni asupra vindecarii plagii. In defavoarea inchiderii ranilor mai actioneaza si:

1. Diabetul – hiperglicemia inhiba raspunsul inflamator si imun la infectie. De aceea, pentru o vindecare normala a plagii este necesara mentinerea glicemiei intre 100-250 mg/dl
2. Ciroza hepatica – prin mecanisme incomplet elucidate
3. Uremia – nu este clar daca uremia in sine sau contextul in care apare ea (malnutritie in cadrul insuficientei renale, existenta unor metaboliti toxici etc.) defavorizeaza vindecarea plagilor. In scopul evitarii acestui neajuns este indicat ca inaintea unor operatii sa se faca o dializare energica.
4. Chimioterapia – toti agentii chimioterapeutici inhiba vindecarea plagilor. Este bine ca postoperator sa se amane 7-10 zile sedinta de chimioterapie.
5. Radioterapia, neoplaziile, anemiile etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top