benessere by centrofarm - stilul tau de viata
RegisterLogin
cauta
Forum
  • Vedete
  • Sanatate
  • Frumusete
  • Copilul-Tau
  • Sex-&-Planning
  • Cariera
  • Silueta-Ta
  • Tendinte
  • Psiho
  • Jumatatea-Ta
  • Destinatii
  • Reportaj
  • Culinar
  • Special
  • Test
  • Horoscop
  • Articolul-Lunii
  • Parinti
  • Editorial
Cauta
scapa de toxine, broccoli, sex, sanatate fier, dieta, sanatate, slabire, frumusete, portocala, dragoste, teste, papa, asa, de, din, roz
forum benessere

Forum Home > Copilul tau

Timiditate excesiva

maria_pop
Timiditate excesiva  Data postarii:  30-12-2011 9:39PM
Buna seara!

Fetita mea de 5 ani este foarte timida, reticenta in a incerca lucruri noi, in a interactiona cu alti copii sau adulti si in orice activitate pe care o face, se misca foarte incet.

Sotul meu isi pierde uneori rabdarea si o ameninta cu pedeapsa daca nu se misca mai repede. Eu nu cred ca aceasta atitudine este corecta.

Cum as putea sa il conving pe sotul meu ca nu aceasta este solutia( amenintarea, pedeapsa) si in acelasi timp, cum as putea-o ajuta pe fetita mea sa fie mai curajoasa intr-un mod corect?

Va multumesc!
dr_ene
Re: Timiditate excesiva  Data postarii:  31-12-2011 10:40PM
Draga Maria, copiii nostri, fiecare in parte, au fost inzestrati cu un anume temperament. Acesta este vizibil deseori din primele zilele de viata si devine cu atat mai evident in primii ani ai copilariei. Unii sunt extrovertiti, gata oricand sa incerce lucruri noi, pe cand altii sunt rusinosi, reticenti, retrasi. Unii sunt hiperactivi, mereu "bagati in priza" pe cand altii sunt molcolmi, calmi, linistiti.

Nu exista "temperament corect" si "temperament gresit". Fiecare este valoros si trebuie pretuit asa cum este. Frecusuri apar insa atunci cand exista o discrepanta intre temperamentul copiilor si cel al unui parinte sau al ambilor: uneori, intr-o familie de lei se naste un pui de maimuta sau vice-versa.

Cel mai important este sa nu o criticati pentru ca este timida sau anxioasa- nu personal si nici in public. Pedeapsa de asemenea nu isi are rostul aici. Aceasta nu va face decat sa ii scada stima si imaginea de sine. Exista riscul de a percepe ca are ceva "gresit si total in neregula". In loc sa incercati sa o schimbati, incercati sa o ajutati si sa colaborati pentru a crea un cadru familial si social armonios, propice dezvoltarii sale psihoemotionale.

Iata cateva lucruri care va pot ajuta: pregatiti-o in avans pentru activitatile care urmeaza, mai ales daca vor fi implicate mai multe persoane; acordati-i timp suficient pentru a termina sarcinile; laudati-o si incurajati-o pentru reusitele sale, contribuind astfel la intarirea imaginii de sine, creand multe oportunitati de a face lucrurile care ii plac si la care se pricepe; gasiti si apreciati partea plina a paharului- lucrurile pozitive care decurg din modul ei de a fi( de exemplu precautia care o va feri de multe accidente din neatentie, impulsivitate); planificati mai degraba activitati cu unul sau doi copii decat cu grupuri mari deodata.

La nevoie, sedinte de psihoterapie in centre specializate va pot ajuta, pe toti 3, ca familie. Fundatia "Salvati Copiii" ofera consiliere gratuita si de mare valoare profesionala copiilor si famililor din Romania.

Multa sanatate si armonie in anul care ne sta inainte!

Mesaj modificat de autor pe 7.01.2012

Posteaza mesaj in aceasta discutie

Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.

centrofarm
Aboneaza-te Feedburner Benessere  |   Termeni si conditii   |    |    Forum   |    Contact 

Copyright © 2007-2012 Centrofarm

Centrofarm   |   Revista Plafar  |   Plafar.net   |   Fitnesskit   |   Enetural  |   Produse Naturiste  |   Become a model  |   Nutri-City  |   Retete Culinare  |   Aparate auditive  |   Cariere Sanatatea copilului