Controlul febrei
|
silvia_radu |
Controlul febrei | Data postarii: 19-10-2011 7:24PM |
|
Buna seara! Care este cea mai eficienta metoda de a controla febra la fetita mea de 2 ani? Am auzit numeroase pareri de la mai multe mamici si bunici, si nu stiu exact cum sa actionez atunci cand fetita mea, brusc, devine febrila. Va multumesc! |
||
|
dr_ene |
Re: Controlul febrei | Data postarii: 26-10-2011 9:36PM |
|
Draga Silvia, Febra este un mecanism de aparare a organismului si combaterea sa obsesiva nu este in beneficiul nici unui copil bolnav. Febra inseamna o temperatura peste 38 de grade si indicatia de tratament medicamentos este cand valoarea acesteia este mai mare de 38.2-38.3 C. De prima intentie raman intotdeauna dezbracarea copilului( si o temeperatura corespunzatoare a mediului ambiant) si suplimentarea de lichide. In tara noastra exista conceptia gresita de a incotosmani copilul bolnav si de a supraincalzi camera acestuia in timpul unei boli acute. Acestea sunt conceptii gresite si in acelasi timp periculoase, intrucat copilul are o labilitate termica mare, cu cat este mai mic, astfel incat el imprumuta mult mai repede ca adultul temperatura mediului ambiant. Ca medicamente folosite in tratamentul febrei, de prima intentie sunt Paracetamolul si Nurofenul( acesta din urma peste varsta de 3 luni). Acestea trebuie administrate in doze corespunzatoare si simultan, doar daca este nevoie de doua antitermice. Riscul de supradozare si supradministrare este real, astfel in prima faza se introduce unul singur, si ulterior, daca este nevoie, se poate apela la al doilea. Antibioticele nu trebuie folosite ca antitermice. Intre dozele de antitermice, scopul nostru nu este sa obtinem neaparat febrilitatea, ci sa amelioram starea clinica a copilului. O subfebra intre 37.5-37.9, si chiar valori de pana la 38.5 sunt acceptate si sunt benefice in lupta antiinfectioasa. Impachetarile hipotermizante sunt o alternativa cand aceste doua antitermice nu sunt suficiente. Ele se fac cu apa simpla, cu temperatura de 1-2 grade mai scazuta decat cea a copilului. Prosoapele se aplica central, la nivelul toracelui si abdomenului, nu la periferie( cap, picioare). Folosirea de spirt sau otet nu este indicata sub nici o forma. Efectul lor nu este imediat, de obicei fiind nevoie de o perioada de 20-30 de minute pentru a observa o descrestere constanta a febrei. Ca antitermice de rezerva se mai pot folosi Diclofenacul( Diclogesic supozitoare) sau Novocalmin. Acesta din urma ar trebui sa fie ultima, ultima optiune in pediatrie, doar daca celelalte metode au esuat, temperatura este foarte ridicata( 40 C), la un copil sub 5 ani cu risc de convulsii febrile. Controlul febrei este una din deprinderile pe care trebuie sa si le insuseasca oricare dintre apartinatori: a fi pregatit si a sti ce trebuie sa faci este cea mai eficienta metoda de a lupta contra panicii. Termometrul nu trebuie sa lipseasca din nici o casa cu copii mici( sub 5 ani), si la fel nici medicatia antitermica disponibila oricand. Multa sanatate micutei tale! |
||
|
AlinaBadea |
Re: Controlul febrei | Data postarii: 30-11-2011 9:07AM |
| Supozitoarele Diclogesic nu se mai gasesc pe piata, cel putin din ce am cautat eu. Aveti idee care este motivul retragerii lor? Exista vreun risc (de ex., similar Novocalminului)? Erau extrem de eficiente. | ||
|
dr_ene |
Re: Controlul febrei | Data postarii: 30-11-2011 9:29PM |
|
Draga Alina, Intr-adevar, supozitoarele cu diclofenac sunt foarte eficiente pentru controlul febrei la copii. Actiunea lor antipiretica( antifebra) si antiinflamatorie( diclofenacul este de doua ori mai eficient pentru tratamentul durerii post-operatorii la copii decat paracetamolul, conform unor studii clinice recente). Reactiile adverse sunt rare si pot fi gastrointestinale( dupa administrarea de supozitoare, apare uneori o rectita- inflamatia rectului- hemoragica): varsaturi, dureri abdominale, cutanate, cefalee. Nu cred ca motivul retragerii( mai degraba disponibilitatii reduse in farmaciile din tara) lor este unul de natura medicala. Orice retragere din aceasta cauza trebuie prezentata si documentata solid in mediile medicala si farmaceutice. Mai degraba, cred ca importul acestora( firma producatoare este iordaniana) a scazut sau in unele cazuri, a fost chiar intrerupt total. Am intalnit insa recent parinti care au reusit sa il gaseasca in farmaciile din Bucuresti. Sper sa reusesti si tu! |
||
Posteaza mesaj in aceasta discutie
Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.