Somnul la bebelus
|
sageco |
Somnul la bebelus | Data postarii: 15-10-2011 6:29PM |
|
Buna ziua! Va rog, daca puteti sa imi raspundeti la intrebarea : cate ore ar trebui sa doarma un bebelus pe zi Si de asemena daca e normal ca , dupa ce mananca, e schimbat si il adorm, bebelusul sa iinceapa sa tipe si sa se trezeasca aparent fara nici un motiv? va multumesc tare mult |
||
|
dr_ene |
Re: Somnul la bebelus | Data postarii: 17-10-2011 9:11PM |
|
Draga Sageco, in prima saptamana de viata, nou-nascutii dorm intre 14 si 18 ore pe zi, ca ulterior, aceasta perioada sa fie cuprinsa intre 12 si 16 ore( in jurul varstei de o luna). Ritmul somn-veghe nu este inca format, astfel incat nou nascutii nu fac diferenta intre zi si noapte. Spre varsta de 5-6 luni insa, acest ritm este conturat. Niciodata nu este prea devreme ca parintii sa ajute prin respectarea unor reguli simple: in timpul zilei, camera bebelusului este luminoasa, zgomotele obisnuite ale vietii nu trebuie abolite(televizor, radio, masina de spalat, conversatii ale celorlalt imembri ai familiei etc). In timpul noptii, atat mesele cat si linistirea bebelusului daca se trezeste din somn plangand se vor face cu o voce soptita, la lumina de veioza, intr-o atmosfera cat mai propice somnului. Somnul bebelusului spre deosebire de al copilului mai mare si al adultului este format din mai multe cicluri de somn REM( Rapid Eye Movement), un tip de somn superficial, dar se pare absolut necesar pentru dezvoltarea cerebrala extraordinara care caracterizeaza primul an de viata. Astfel incat, este normal ca trezirea acestuia sa se faca mult mai des si mult mai usor decat la restul populatiei. Nu cred ca ai astfel de ce sa te ingrijorezi in privinta micutului tau. Ce este important este ca bebelusul sa simta ca este in siguranta si ca cineva ii este aproape. De fiecare data cand se trezeste plangand, are nevoie de aceasta asigurare: poate veni printr-o atingere, printr-o mangaiere, il poti linisti verbal, prin mirosul tau familiar si/sau luandu-l in brate. Pana la varsta de 6 luni nu exista notiunea de "rasfat", astfel incat plansul copilului semnifica o nevoie reala, care trebuie intampinata corespunzator de apartinatori. Multa sanatate micutului tau si multe nopti linistite, voua ca parinti! |
||
|
sageco |
Re: Somnul la bebelus | Data postarii: 18-10-2011 7:31PM |
| va multumesc pentru raspunsul detaliat si pentru timpul dv...mi se pare de real folos acest forum | ||
|
silvia_radu |
Re: Somnul la bebelus | Data postarii: 30-12-2011 8:43PM |
|
Buna seara! Am o fetita de 2 ani care de cand era mica doarme cu mine si cu sotul meu in acelasi pat, peste noapte. Cum am putea-o convinge sa faca tranzitia spre patul din camera ei? In timpul zilei este de acord sa traga un pui de somn in camera ei, dar peste noapte nu vrea sub nici un chip. As aprecia un sfat de la d-voastra. Va multumesc. Mesaj modificat de autor pe 30.12.2011 |
||
|
dr_ene |
Re: Somnul la bebelus | Data postarii: 31-12-2011 8:59PM |
|
Draga Silvia, Exista culturi in care copiii dorm cu unul sau ambii parinti pentru un an, doi sau chiar mai multi si acest lucru este acceptat din punct de vedere social si perpetuat din generatie in generatie. Psihologia moderna insa si parerea mea personala este ca pentru copil, este important si este bine ca somnul de noapte sa aiba loc in patul propriu si doar in contexte speciale( boala, evenimente deosebite, etc) acesta sa vina in patul matrimonial. Cel mai important este sa afli de ce micuta ta nu vrea sub nici o forma sa doarma in patutul ei peste noapte. cel mai probabil este vorba de" frica de intuneric, de monstri, de a sta singura, etc, este geloasa pe un frate/sora( de obicei mai mic) sau pe partenerul de viata al mamei( tata natural/ vitreg), ii este frica ca iti va pierde afectiunea. In functie de motiv, exista si solutii. Pentru fricile nocturne, poti folosi o lampa de veghe, sau o lanterna cu care sa se joace( mai ales in timpul zilei intr-o camera intunecata), o inregistrare cu povestile ei favorite recitate de tine, un animalut de plus cat ea de mare cu care sa doarma, sau intreab-o pe ea pentru sugestii. Daca este vorba de gelozie fata de un frate/sora, asigura-te daca intr-adevar motivele ei sunt intemeiate, si daca intr-adevar in timpul zilei nu capata suficienta atentie din partea ta( astfel incat simte ca te are pentru ea doar in timpul noptii), ii poti acorda atentie nemijlocita atunci cand nu o cere, in timpul zilei. Daca este vorba de perceptia ca nu o vei mai iubi la fel daca creste si ca iti doresti ca ea sa ramana un bebelus/o fetita mica, incearca sa modifici semnalele pe care i le trimiti si modul in care ii comunici afectiunea pe care i-o porti- ajut-o sa inteleaga ca aceasta este neconditionata, permanenta, completa. Acorda-i , si ei si tie, rabdare in a reusi sa faceti aceasta tranzitie. Puteti incepe cu o saltea pusa pe jos in camera voastra inainte de a o muta in camera ei. Va doresc mult succes si multa sanatate in anul care ne sta inainte! |
||
Posteaza mesaj in aceasta discutie
Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.