3-4 scaune pe zi la 4 ani
|
Cristiana73 |
3-4 scaune pe zi la 4 ani | Data postarii: 23-04-2011 1:04PM |
|
Buna ziua, acuma doua saptamani am fost plecati din tara cu fetitele noastre si cea mica s-a deranjat la burtica, adica a inceput sa aiba 3-4 scaune pe zi, moi, nu apoase, cu mucus si care se dezintegreaza si plutesc in apa. am mers pe Eridiarom, Enterol, Smecta si nici o ameliorare. i-am facut analizele de scaun nu e virus bacterie, coproparazitologicul e negativ iar ea continua sa aiba 4 scaune pe zi moi, ceea ce clar nu e normal. ce investigatii sa mai fac?ce poate fi? multumesc |
||
|
dr_ene |
Re: 3-4 scaune pe zi la 4 ani | Data postarii: 26-04-2011 7:14AM |
|
Draga Cristiana, avand in vedere istoricul de calatorie recenta in afara tarii( nu ai mentionat in ce tara ati calatorit; cu cat tara este mai exotica, cu atat riscul este mai mare), eu as inclina spre o etiologie infectioasa. Cel mai important in cazurile de diaree acuta nu este sa izolam germenele( bineinteles, in acest caz am avea un diagnostic precis, dar in conditiile de laborator existente in tara noastra, acest lucru nu este intotdeauna posibil. In diareea virala, kit-urile de laborator testeaza doar pentru 2 virusuri( din cel putin 5-6 entitati frecvente). In diareea bacteriana, doar pentru 3 bacterii( din multe de luat in calcul in cazul calatoriilor). Iar examenul coproparazitologic are o sensibilitate mai mare cu cat examinatorul este mai minutios, si probele de scaun mai multe), ci sa combatem deshidratarea si eventual simptomele de insotire( febra, varsaturile, durerile abdominale, etc) In orice diaree, piatra de capatai a tratamentului sunt sarurile de rehidratare( doza este de 10ml/kg corp pentru fiecare scaun diareic, dupa ce au fost inlocuite pierderile initiale- mai severe de obicei, la debut sau in primele zile ale bolii), care inlocuiesc pierderile de glucoza si electroliti care au loc prin scaune. Cat despre celelalte medicamente mentionate de tine, eu as renunta la Eridiarom. Daca Enterol-ul a fost administrat pentru 2 saptamani, poti renunta si la el. La fel si la Smecta. Poate ar fi de luat in considerare Nifuroxazid-ul( Ercefuryl), un antibacterian intestinal, cu efect strict local( fara a se absorbi in circulatia sistemica), pentru 5, maxim 7 zile. Un copil cu diaree, care nu este deshidratat, are voie sa manance o dieta normala. Aceasta insemnand si produse lactate obisnuite( lapte, iaurt ). Combinatia de carbohidrati complecsi( orez, grau, paine, cartofi), carne slaba, fructe si legume, iaurturi este ideala. Alimentele care trebuie evitate sunt cele bogate in grasimi, care sunt greu de digerat, si sucurile de fructe( pere, mere, etc), bogate in zahar sau bauturile carbogazoase. Un regim strict, hipocaloric nu este de dorit, intrucat poate prelungi durata diareei( asa-zisele "scaune de infometare"). Durata unei diarei este variabila de la copil la copil. In cele mai multe cazuri este insa autolimitata in 7 zile, alteori se poate prelungi pana la 2 saptamani. Inarmeaza-te cu rabdare si liniste in suflet, stiind ca este o experienta atat de frecventa si din fericire, de cele mai multe ori, benigna, a copilariei. Starea ta de spirit va fi transmisa copilului, astfel incat un tonus bun al tau o va ajuta si pe micuta ta, fara indoiala. Poti apela cu incredere la medicii pediatri, din clinicile aflate in colaborare cu Centrofarm. Beneficiezi de o reducere intre 5 si 25% la prezentarea card-ului de fidelitate Centrofarm. Mai multe detalii puteti afla de pe sectiunea "card" de pe site-ul www.centrofarm.ro. Multa sanatate fetitei tale! |
||
|
Cristiana73 |
Re: 3-4 scaune pe zi la 4 ani | Data postarii: 26-04-2011 2:41PM |
|
buna ziua si multumesc mult de raspuns. ca si "update" la starea fetitei mele: continua sa aiba 3-4 scaune pe zi dar cu siguranta nu e diaree, sunt moi, vascoase sa zic dar nu lichide.are o stare generala buna, mananca si bea bine, nu a facut febra...dar sunt nelinistita de volumul si numarul scaunelor, e totusi mult pt un copil de 4 ani si scaunele sunt consistente... ar putea fi altceva decat ceva viral?ceva functional?paraziti? nu stiu ce sa fac cu regimul si implicit cu gradinita...daca merge va manca ceea ce mananca toti copiii.pe de alta parte nu am nici un motiv sa nu o las in colectivitate, nu pare bolnava... am fost plecati in excursie in Anglia. multumesc anticipat si o zi buna |
||
|
dr_ene |
Re: 3-4 scaune pe zi la 4 ani | Data postarii: 01-05-2011 4:14PM |
|
Draga Cristiana, diaree nu inseamna neaparat scaune apoase, ci modificarea consistentei si/sau numarului de scaune fata de normal. Persistenta scaunelor modificate mai mult de 2-3 saptamani dupa o calatorie in afara tarii poate insemna infectie parazitara sau sindrom postenteritic( o intarziere in revenirea la normal a functiei mucoasei intestinale dupa un episod diareic acut). Pentru excluderea infectiei parazitare, puteti repeta testul coproparazitologic( se recomanda 3 probe de scaun consecutive) si efectua un test mult mai sensibil numit "antigen fecal Giardia". Acesta obiectiveaza prezenta Giardiei( cel mai probabil parazit dupa o calatorie in Europa) mult mai fidel. Daca este sindrom postenteritic, se indica evitarea produselor lactate( se asociaza un deficit de lactoza sau o intoleranta la proteina laptelui de vaca), a sucului de fructe, a bauturilor indulcite si se recomanda un consum suplimentar de fibre( legume- morcov, conopida, dovleac, etc, cereale integrale, orez brun). Un supliment probiotic+prebiotic( Jarro Dophillus+ FOS) este benefic deseori. Fetita poate merge in colectivitate. Personalul de la gradinita ar trebui sa fie intelegator referitor la administrarea unui meniu de acasa( daca nu poate fi pregatit separat) care sa respecte indicatiile. Multa sanatate fetitei tale! Mesaj modificat de autor pe 1.05.2011 |
||
Posteaza mesaj in aceasta discutie
Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.