dureri de sani
|
andnobody |
dureri de sani | Data postarii: 22-02-2011 9:25PM |
|
Buna seara. de ceva vreme, am niste dureri la sani in special la atingere si cand dorm pe burta sau nu port sutien, in special in zona mamelonului. mentionez faptul ca sunt activa sexual, am 25 de ani si iau anticonceptionale marvelon 21 de aprox. 6 luni. nu este prima data cand le iau. am mai folosit cam 2 ani si am facut pauza 8 luni anul trecut inainte sa incep din nou sa le iau. nu as confunda aceasta durere cu cea data de senzatia de greutate din sani datorita anticonceptionalelor, fiindca primii 2 ani in care le-am luat totul a fost ok. nu-mi amintesc sa fi experimentat vreo dureri in sani. va multumesc! |
||
|
dr_ene |
Re: dureri de sani | Data postarii: 24-02-2011 9:40PM |
|
Draga Andnobody, mastodinie( durerea localizata la nivelul sanilor) afecteaza pana la 70% din femei in timpul vietii, la un moment dat. Cel mai important este a diferentia intre durerea ciclica( 75% din cazuri) si cea non-ciclica. Deseori pacientele sunt rugate sa pastreze un jurnal al durerii pentru a observa periodicitatea si asocierea acesteia cu alti posibili factori. Intr-adevar, preparatele contraceptive orale pot cauza mastodinie, dar de obicei aceasta apare la inceputul tratamentului pana cand organismul se obisnuieste cu doza exogena de hormoni. Stress-ul in sine, prin afectarea parghiilor hormonale sau castigul in greutatea pot cauza mastalgie. Exista o afectiune a sanului numita mastoza fibrochistica in care exista numeroase chisturi la nivelul tesutului sanului, hormonosensibile, ce cauzeaza durere. Cat despre durerea nonciclica- aceasta poate aparea dupa un efort muscular mai intens( in genere ridicare de greutati, sau folosirea bratelor deasupra planului umerilor- in acest caz, muschiul pectoral se resimte si durerea aparent este la nivelul sanilor), dupa trauma, dupa purtarea unui sutien necorespunzator. Inflamatia articulatiilor dintre coaste si stern poate de asemenea cauza durere resimtita la nivelul sanului.Tumorile maligne ale sanului in genere sunt nedureroase. Un consult clinic se impune, intrucat este nevoie de un examen palpator atent si la indicatiile medicului, de o ecografie. Ca sfaturi care ar putea ajuta: asigura-te ca porti un sutien de sustinere adecvat( uneori, purtarea unuia si in timpul somnului ajuta). Consuma o dieta saraca in sodiu, grasimi si cofeina. Mentine o greutate corporala normala. Un aport suplimentar de vitamina B1, B6 si vitamina E este eficient la unele paciente. La nevoie poti folosi antiinflamatorii( Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac). Poti apela cu incredere la medicii ginecologi din clinicile aflate in colaborare cu Centrofarm. Beneficiezi de o reducere de 5-25% la prezentarea cardului de fidelitate Centrofarm! Mai multe detalii poti afla pe www.centrofarm.ro, sectiunea card! Iti doresc multa sanatate! |
||
Posteaza mesaj in aceasta discutie
Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.