disconfort abdominal
|
Vranceanu |
disconfort abdominal | Data postarii: 18-06-2010 3:57PM |
| Barbat, 41 de ani, fumator 18 ani a 1 pachet pe zi, nu mai fumez de 1 an. De aprilie anul trecut am inceput o seri de probleme cu abdomenul inferior, in sensul ca am un disconfort sau o durere usoara, de la stanga la dreapta, ca o banda de 30 cm, sub ombilic, cu preponderenta mai mare in stanga, unde urca spre coaste. Am devenit sensibil la mancare, adica aproape toate fructele crude imi provoaca scaun mai moale, nu se digera bine si am borborisme. Borborismele le simt tot in stanga si sunt mai accentuate cand mananc fructe crude, legume crude, smantana. Totodata, dimineata intre 5 si 7 sunt, de asemenea, mai accentuate si disconfortul este mai puternic. Dupa scaun sau dupa fltulenta ma simt mai bine. Mentionez ca am scaun in fiecare dimineata, iar de multe ori am si al doilea scaun, dar nu are o ora fixa Uneori este la 1-2 ore dupa primul, alteori este dupa amiaza sau deloc. In scaun nu am observat urme de sange, insa sunt resturi nedigerate, ca morcov, verdeturi, portocale, pepene. Scaunul pluteste tot timpul isi mopdifica culoarea in functie de ce mananc, are diametrul mai mare si este mai consistent, uneori apare ca fiind format din mai multe alune unite, atunci cand nu mananc ciorbe cu multe legume sau fructe crude. Cand este mai putin consistent este mai mic in diametru si in lungime. Am facut doua endoscopii digestive superioare si doua colonoscopii, in mai si august anul trecut si mi s-a spus ca am esofagita LA grad A si hernie hiatala. Am avut si h pilori, dar dupa tratament, am factut analiza din fecale in iulie 2009 si a iesit negativ. Am facut 5,6 teste de analize de sange (hlg, electroforeza, vsh, pcr, fibrinogen, aslo, ldh, protombina, timpi de sangerare, glicemie, transaminaze, virusi hepatici) si au iesit normale, am facut test de sangerari oculte in scaun anul trecut in iulie si a iesit negativ, 5,6 ecografii, toate fara probleme. In perioada august 2009, dupa a doua colonoscopie, si pana in ianuarie nu am mai avut problemele mentionate mai sus. Insa au aparut iar din ianuarie si sunt disperat. Am luat tratamente ca redigest, liv 52, debridat, ansilan, rozmarin, duspatalin, persen forte, gasex si evit diverse alimente care ma supara, insa cam degeaba..... Tot timpul ma gandesc ca ceva nu este in regula si sunt cuprins de spaima. Vreo 2,3 medici au spus ca-i colon iritabil. Pot fi induse asemenea stari de psihic???? Ce analize trebuie sa mai fac????? | ||
|
dr_ene |
Re: disconfort abdominal | Data postarii: 19-06-2010 11:28AM |
|
Stimate domn, istoricul si investigatiile efectuate sugereza intr-adevar un sindrom de colon iritabil- afectiune frecventa, ce afecteaza unul din 5 adulti in Marea Britanie. Cauza acestui sindrom nu este pe deplin elucidata, exitand mai multe teorii. Hiperactivitatea muschilor intestinali, sensibilitatea acestora crescuta la stimulii transmisi de creier( in 50% din cazuri, pacientii relateaza o agravare a simptomelor in perioadele stresante), dezechilibrul bacteriilor "bune" si "rele" din tractul digestiv, intoleranta la anumite alimente- toate aceste mecanisme, intricate, pot determina tabloul clinic al acestei afectiuni. Nu exista nici o investigatie specifica care sa confirme diagnosticul, acesta fiind unul bazat pe istoricul redat de pacient. Toate investigatiile efectuate( si in cazul dumneavoastra) sunt indicate pentru a exclude alte patologii organice( cand exista o modificare obiectivabila la nivelul tractului digestiv- ulcer, colita, boala celiaca, alte infectii). Nu cred ca este nevoie de alte investigatii suplimentare in cazul dumneavoastra. Intelegand ce inseamna si cum se manifesta aceasta boala, poate scadea anxietatea gandindu-va ca este vorba de ceva grav. Cei mai multi pacienti prezinta perioade de remisie a simptomelor, chiar fara tratament, de durata variabila pentru ca apoi, simptomatologia sa revina. Aceasta evolutie "in armonica" a bolii este caracteristica. Ce masuri puteti lua? In primul rand, felicitari ca ati renuntat la fumat. Este un lucru foarte benefic. Reducerea consumului de alcool, cofeina, bauturi carbogazoase,sorbitol( gasit si in guma de mestecat) este de asemenea recomandata. Un orar regulat al meselor, un consum de maxim 3 portii de fructe crude pe zi ajuta. Fibrele indicate in aceasta afectiune sunt cele care se gasesc in nuci, seminte, cereale integrale si cea numita psyllium. Ultima se poate gasi si sub forma de supliment nutritiv. Evitati alimentele care va produc disconfort. Aportul de probiotice( bacterii benefice) este recomandat. La nevoie, apelati la tratament medicamentos pentru durerile colicative( mebeverina), diaree( loperamid) sau constipatie( aport de fibre). Incercati sa reduceti nivelul de stress din viata de zi cu zi prin tehnici de relaxare, efort fizic regulat, consiliere, psihoterapie, sacroterapie. Pentru un consult de specialitate, puteti apela cu incredere la medicii gastroenterologi din clinicile aflate in parteneriat de colaborare cu Centrofarm. Veti putea beneficia astfel de o reducere intre 5% si 25% din pretul consultatiei, la prezentarea card-ului de fidelitate Centrofarm. Pentru mai multe detalii, puteti accesa sectiunea "card" de pe site-ul www.centrofarm.ro. Va doresc multa sanatate! |
||
|
Vranceanu |
Re: disconfort abdominal | Data postarii: 21-06-2010 10:33AM |
| Va multumesc pentru promptitudine si sfaturi ! | ||
Posteaza mesaj in aceasta discutie
Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.