Nu ma pot lasa de fumat
|
||||||||
|
danapsi |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 17-05-2008 3:08PM | ||||||
|
dragii mei, as vrea sa va spun cate ceva in calitate de psiholog ce sunt: cu totii stim ca fumatul este un comportament nociv, ce stim insa prea putin si intelegem si mai putin este ca in spatele oricarui comportament nociv, in termeni tehnici patogenetic (generator de boala, disconfort, suferinta, durere etc) se afla niste motivatii foarte serioase si uneori atat de greu de acceptat de persoan ain cauza incat le-a ingropat foarte adanc si ceea ce a ramas din ele este nevoia de a face ceva care sa compenseze acea durere. si atentie nu vorbim de aceia care fumeaza ca sa fie in ton cu altii, la o petrecere, ocazional, ci de aceia care constata cu disperare ca nu pot trai fara tutun, ca nu se pot lasa, ca viciul ii domina si nu ii pot rezista. tutunul creeaza dependenta si asta inseamna ca organismul nu mai poate functiona fara tutun. deci nu e doar o chestie pur psihologica, ci devine si cat de poate de corporala. avem asadar mai mute niveluri de abordare cand vorbim de fumat: motivul initial care ne-a condus la fumat si care atat timp cat exista va intretine si va stimula comportamentul de dependenta de tutun, consolidarea comportamentului de fumator, crearea dependentei de tutun, psihologica si fiziologica si de aici de la inceput, cerc vicios. de aceea as vrea sa va spun ca simplul fapt de a ne da seama ca nu e bine sa fumezi, ca tutunul face rau, nu e suficient. nici a avea vointa nu e suficient, sigur e de ajutor mare, dar nu e suficient, pentru simplul motiv ca vointa este o actiune constienta, iar motivul este un continut inconstient, numai efectul motivului la nivelul comportamentului este constient, ca iata fumez. nici a avea un mediu care sa ne incurajeze sa ne lasam de fumat nu e suficient. exista strategii de specialitate, exercitii treptate pe care cineva care se lasa de fumat trebuie sa le urmeze, tocmai pentru ca este necesar ca in procesul de "vindecare" de fumat sa se abordeze nucleul, acel ceva pe care se intemeiaza si care mentine dependenta de tutun. parerile noastre despre tutun si fumat conteaza mai putin atunci cand vrem sa ajutam pe cineva sa se lase de fumat, mai ales cand acela a incercat tot ce i-a stat in putere si cunoastere pana atunci. asadar retineti: cine vrea sa se lase de fumat e necesar sa consulte si un psiholog, ii va fi de mare ajutor, de la inceput si pana la sfarsit. cu drag, tuturor! |
||||||||
|
adinaadina |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 10-06-2008 10:58AM | ||||||
|
am vazut acest subiect in forum si m-am inregistrat si eu tocmai ca sa pot da o mana de ajutor..... eu fumam de 25 de ani, adica de cand am inceput facultatea, ajunsesem la un pachet pe zi, eram pe jumatate/pe trei sferturi inconstienta, din cauza varicelor - mostenire ereditara!!!!si din ianuarie 2008 nu mai fumez; nici sotul meu , care fuma mai mlt decat mine. Pentru toti cei care vor sa renunte la fumat , tratamentul este ZYBAN. Intrebati in farmacii , este un medicament nou pe piata romaneasca si eficient. Actioneaza la nivel neurologic, inhiband dorinta de a fuma....trebuie si vointa, dar putina, comparativ cu aceea de care ar trebui sa dati dovada daca nu ati folosi adjuvante Incercati si nu o sa va para rau.Daca aveti si rezultate , vreau sa-mi spuneti, ca sa stiu ca am putut fi de folos cuiva. Succes |
||||||||
|
MariaV |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 27-08-2008 10:04AM | ||||||
|
Draga Corina, Eu fumam de aproximativ 10 ani cate 2-3 pachete pe zi...Si imi placea la nebunie aceasta activitate... M-am lasat pentru ca ma simteam rau... Brusc, fara sa micsorez numarul de tigari..Este foarte importanta sa ai langa tine nefumatori..sau daca exista sa te sustina..sa nu fumeze in preajma ta..Si cel mai important in momentele in care simti ca innebunesti fara o tigare..sa nu ai de unde lua acea tigare...Iti va trece "cheful" in cateva secunde...daca ai rabdare Evita ptr o perioada locurile cu care se potriveste cel mai bine acest viciu...gen cafenele, baruri sau discoteci... Eu nu am facut niciun tratament...totul tine de vointa. Acum am aproape 2 ani de cand m-am lasat, ma simt excelent ...si nu trece zi fara sa ma felicit ca am reusit. Nu am sa te mint, este greu..dar daca rezisti , nimic nu se compara cu satisfactiile ulterioare. Mult succes! Daca mai ai nevoie de sfaturi sau informatii- sunt aici. Pupici! |
||||||||
|
kiki2564 |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 02-09-2008 7:56AM | ||||||
|
Buna ziua tuturor. Eu cred ca un fumator ramane un fumator toata viata, chiar daca nu mai pune tigara in gura. Exact ca un alcoolic. Azi e a 8-a mea zi fara tigari. Am 44 de ani si fumez de la 14 ani. Am fumat pana in ziua in care am plecat in concediu. O saptamana nici nu m-am gandit la tigari. Intoarsa acasa, incep sa imi fac griji ca s-ar putea sa pun ceva mai multe kg decat mi-as fi dorit. Oricum rezist fara medicamente (am cautat pe net informatii despte Zyban si m-am speriat de efectele secundare). Reteta mea: daca vrei sa fumezi bea apa! Fumam cam un pachet pe zi. La pretul actual de 5.4RON, inseamna 1971RON/an adica ceva peste 550eur. Asta este suma careia ii dadeam foc in fiecare an. Un concediu in Grecia... Asta poate fi o motivatie, faceti si voi socoteala. Pe de alta parte, aveti grija de momentele critice. Exista tentatia unui singur fum atunci cand va veti simti "in siguranta". E absolut suficient ca sa o iei de la capat si o spun din experienta mea si din a altora. De asta spun ca e ca si la alcoolici: esti fumator si asta ramai. Trebuie sa savurezi si sa te feliciti pentru rezultatele obtinute ca sa reusesti sa continui sa te abti. Pastile, plasturi si guma... toate sunt gadgeturi care schimba o dependenta cu o alta, singura diferenta este absenta fumului si a mirosului. O solutie ar putea fi tigarile electronice, dar sunt cam scumpe. Ceea ce ne trebuie cu adevarat este vointa, sprijinul prietenilor si focus pe target: renuntarea de fumat sa fie prioritatea numarul 1, inainte de slujba, scoala sau ce mai are fiecare. Bafta si sa ne auzim laudandu-ne sincer ca am reusit!!!! |
||||||||
|
rain |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 08-04-2009 8:00PM | ||||||
|
eu pot sa ma las, e foarte usor ..... m-am lasat de zeci de ori pana acum. sunt foarte perseverenta si constanta .... inca nu ma dau batuta. |
||||||||
|
dr_ene |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 10-04-2009 10:28AM | ||||||
|
R: Draga Corina si toti ceilalti care incercati sa renuntati la fumat, Felicitari pentru decizia luata! Acesta este primul si cel mai important pas in lupta impotriva fumatului.... Iata cateva sfaturi care sa creasca sansele de reusita: 1. Fa o lista cu motivele pentru care vrei sa te opresti si intoarce-te la ea de fiecare data cand esti tentata sa fumezi macar o tigara. 2. Fixeaza o data concreta si renunta complet. Desi unii prefera ideea de a renunta progresiv, reducand numarul tigarilor pe zi, studiile arata ca in acest caz, tendinta e de a fuma mai mult dintr-o tigara, astfel incat nivelul de nicotina ramane constant! Este deci mult mai bine sa renunti deodata! 3. Spune tuturor ca renunti! Daca mai sunt membri ai familiel fumatori, sansele sunt mai mari daca renuntati toti odata! 4. Arunca toate scrumierele, brichetele si tigarile din casa. 5. Pregateste-te pentru simptomele de sevraj( greata, dureri de cap, anxietate, iritabilitate, stare generala proasta)! Vor fi cele mai severe la 12-24 de ore, si vor disparea progresiv in 2-4 saptamani! 6. Anticipeaza aparitia unei tuse, intrucat caile aeriene se intorc la viata! 7. Fii atenta la situatiile in care asocierea unei tigari era pana acum o rutina: mersul in club, consumul de alcool, chiar cafeaua de dimineata. La primele poti renunta complet, cafeaua o poti inlocui cu suc de fructe in primele saptamani. 8. Noteaza in calendar fiecare zi in care ai rezistat tentatiei. Privind in urma, pe masura ce numarul lor creste, nu vei mai vrea sa o iei de la inceput. 9. Fii optimista. Observa toate beneficiile obtinute: mirosi mai bine, tusesti mai putin, ai mai multi bani. 10. Nu te ingrijora referior la posibilele kilograme in plus. Chiar daca initial s-ar putea sa ai un apetit mai accentuat, daca nu cresti aportul de dulciuri si alimente hipercalorice, ci consumi mai multi fructe si mesteci guma fara zahar, sansele sa iti mentii greutatea normala sunt foarte mari. 11. Nu dispera daca nu reusesti din prima. Studiile arata ca un fumator in medie reuseste sa renunte complet din a 3-a sau a 4-a incercare. 12. Cere ajutor specializat. Exista clinici anti fumat si medicamente disponibile, care cresc sansele de reusita. Va doresc tuturor mult succes si sanatate din plin! |
||||||||
|
anamaria_e1986 |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 23-05-2009 2:25PM | ||||||
|
singurul lucru pe care trebuie sa-l ai este VOINTA!! eu si sotul meu fumam 2 pachete pe zi de fiecare.. eram disperati vreau sa-ti spun, cca 30lei pe zi numai pe tigari, restul nu mai punem.. si acum vreau sa-ti spun dupa 2 luni, in care detestam amandoi mirosul de tigara.. ne permitem sa ne cumparam orice ne pofteste inima.. si incercam sa-i facem si pe altii sa renunte, si am reusit pana acum sa convingem o persoana.. suntem atat de mandri de noi.. am economisit am calculat aprox 5-7 mil intr-o luna.. ce sa-ti mai spun? este un vis, si nici nu mai tin minte cum era cand fumam.. important este sa mergi la un dr cand ai de gand, sa iti dea ceva pentru starile de nervozitate de dupa ce te lasi de ele, eu dupa 2 saptamani simteam ca ma sui pe pereti.. dar acum e ok.. bem sampanie si sarbatorim si acum momentul in care am avut VOINTA! |
||||||||
|
poupette |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 14-06-2009 7:08AM | ||||||
|
Dragii mei...fara ncio suparate as dori sa va contrazic pe toti, care cu cele mai bune intentii, sunt convinsa de asta, dati numai sfaturi gresite! Eu am fumat zece ani, timp in care m-am lasat de nenumarate ori, cea mai lunga perioada a fost de doua luni si ma reapucam negresit. Deci apelanda la vointa te poti lasa dar nu te poti mentinte nefumator/e.Te poti lasa intr-adevar prin vointa dar in cel mai scut timp motivatia dispare iar o pofta nebuna de tigare ia control asupra vietii tale. Ca sa te poti lasa nu ai nevoie de nimic exterior doar sa intelegi niste principii, care o data acceptate si insusite te vor face sa nu-ti mai doresti sa fumezi. 1.Fumatul este o dependenta grava de un dorg puternic!!! nu e placere, nu e obicei solical, nu e sprijin in nimic, nu e distractiv...etc.Trateaza lucrurile cu seriozitate, nu te ascunde dupa deget, nu-ti gasi scuze cum ca fumezi putin, sau light sau nu prea-ti place si ai putea sa te lasi oricand, etc... 2.Nu exista o tigara!!! O tigara o cere pe cealalta, asa functioneaza mecanismul. Iti administrezi o doza de nicotina care paraseste organismul in 5 minute, imediat ce vei avea timp ti-o vei dori pe cealalta. Cand iti aprinzi o tigara gandeste-te ca iti dai acceptul pentru mii de pachete pana sfarsitul vietii. Nu este un dubiu, in 99% din cazuri este o certitudine. 3. Fumatul n-are nicio legatura cu vointa!!! E un lucru pe care TREBUIE sa-l faci, nu un lucru pe care vrei sa-l faci. Nimeni nu vrea sa fumeze cand si-a dat seama ca e dependent!!! Dar toti o fac in continuare pentru ca este o necesitate neinteleasa, nebanuita, o sete continua. 4. Lasandu-te de fumat nu renunti la nimic, doar castigi: bani (calculand pana la sfarsitul vietii nu e o suma neglijabila), sanatate, respect de sine, independenta (nu trebuie sa-ti faci planurile si sa-ti stabilesti intalnirile in functie de posibilitatea de a fuma), etc. Renunti la: boala, miros urat, dezgustul produs celorlalti, cheltuieli inutile, dinti galbeni, canapele arse... In momentul in care am decis ca nu voi mai fuma niciodata in viata mea nu am renuntat la nimic frumos si bun. Socializez in continuare, ba chiar cu mai multi oameni, nu doar cu fumatorii in balcon, ies in oras la fel de des si ma simt mai bine, am mai multa energie, iar a doua zi nu imi simt plamanii incarcati, ma relaxez in balcon cu o cana de ceai fara sa vad canecerul la gat de pe pachetul de tigari si sa ma tem ca intr-o zi voi ajunge la fel. Este extraordinar sa traiesti liber!!! |
||||||||
|
adybav |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 17-06-2009 8:00AM | ||||||
|
acum sunt mai multe solutii eu stiu de medicamentul CHAMPIX CARE ARE EFECT SOTUL MEU A REUSIT DUPA 3 SAPTAMINI DE TRATAMENT |
||||||||
|
HANGA |
Re: Nu ma pot lasa de fumat | Data postarii: 18-09-2009 7:22AM | ||||||
|
SALUT ,BUNA TUTURORA FUMATORILOR,. MA NUMESC ADRIAN DIN BUCURESTI , APROPO DE TIGARI SI MIE MIA FOST FOARTE GREU SA LE LAS , MAM LASAT TREI LUNI DUPA CARE LEAM LUAT DIN NOU. , AM FUMAT O LUNA DUPA CARE LEAM LASAT IAR , ACUM SUNT HOTARAT SA LE LAS DEFINITIV . AM TRECUT PRIN MULTE BELELI . VA SPUN CEVA FOARTE SERIOS DACA OMOL NU ARE VOINTA DE A SE LASA DE TIGARI NU LE LASA NUMAI DACA AUDE CA E GRAV,. DE FUMAT SE LASA DOAR CEI ANBITIOSI , SI CEI CARE TIN LA VIATA LOR, EU AM DOI COPII SSI VREAU SAI VAD MARI. CU RESPECT PETRU CEI CARE ANTELEG CA VIATA E FRUMOASA SI FARA TIGARA ,. E SIPLU SI USOR DE LASAT TIGARA VA SALUTA ADRYAN SI SUBCES PENTRU ANBITIE SA NAJUNGEM LA CEI MAI RAU SI DE NETRATAT. O ZI BUNA TUTUROR. |
||||||||
Posteaza mesaj in aceasta discutie
Doresc sa fiu instiintat cand sunt postate mesaje noi in acest subiect click aici.
| Pagini: | - | 1 | 2 | 3 | + |